درآمد حسابداران: در ایران و سایر کشورها

درآمد حسابداران

درآمد حسابداران: در ایران و سایر کشورها

امروزه یکی از معیارهای اصلی انتخاب شغل برای جوانان میزان حقوق و درآمد آن است.
این معیار در گذشته از ارزش کمتری نسبت به سایر عوامل برخوردار بوده است اما با گذشت زمان، تغییر فرهنگ عمومی و اولویت پیدا کردن مسایل اقتصادی در احساس رضایت مردم از زندگی با ارزش تر شده ‎‌است. موارد بسیاری وجود دارد که فرد پس از اخذ مدارک بالای تحصیلی در یک رشته دانشگاهی معتبر، به دلیل توجه به درآمد بیشتر وارد شغل غیر مرتبط دیگری شده است که حتی به تحصیلات دانشگاهی نیز نیاز ندارد.
در این مقاله به بررسی سطح درآمد حسابداران در ایران و سایر کشورها خواهیم پرداخت.

با بررسی بازار کار و نیازمندی‌هایی که روزانه از طرف کارفرمایان مطرح می‌گردد می‌توان دریافت که رشته حسابداری دارای فرصت‌های شغلی بسیار گسترده‌ای است.
وجود مشکلات مالی و مالیاتی در موسسات و شرکت‌ها از جمله دلایل نیاز بازار به نیروهای حسابدار است.
بر همین اساس امروزه بازار کار رشته حسابداری یکی از پرمتقاضی ترین بازار کار به خصوص در ایران محسوب می‌شود.

با توجه به گستردگی حوزه کاری رشته حسابداری همچون حسابداری مالیاتی، حسابداری صنعتی، حسابداری دولتی و بیمه نیاز به حضور حسابداران تقریبا در تمامی شرکت‌ها و سازمان‌ها احساس می‌شود. شرکت‌ها و موسسات مختلف نیاز خود را بر اساس سطح دانش، تجربه‌کار و سطح تحصیلات حسابداران بر طرف می‌کنند. این مولفه‌ها از جمله اصلی ‌ترین اجزا تاثیرگذار در تعیین دستمزد و درآمد حسابداران محسوب می‌شود.

وضعیت شغلی و درآمد حسابداران در ایران

حسابداری همچون سایر مشاغل در ایران با مشکل میزان دستمزد مواجه بوده است. این مشکل در شرکت‌های خصوصی مطرح‌‌تراست. علت این امر عدم وجود نهادی مشخص و تاثیرگذار جهت تعیین میزان دستمزد و مزایای کارمندان است. نهادی که با تعیین میزان دقیق حقوق در هر سال شرایط قطعی حقوق و دستمزد افراد را پیش استخدام مشخص کند. این مشکل در ادارات دولتی به علت وجود قانون مدیریت خدمات کشوری تا حد زیادی بر طرف گردیده است.

با توجه به موارد مطرح شده و با بررسی صورت گرفته در میان شرکت‌های خصوصی در سطح تهران، درآمد حسابداران بر اساس سطوح شغلی ان‌ها متفاوت بوده و با توجه به تخصص،مهارت و تجربه مبالغ متفاوتی در سطوح شغلی مختلف به حسابداران پرداخت می‌شود.

با توجه به نرخ‌های اعلامی شرکت‌های خصوصی شهر تهران در سال 97 حداکثر و حداقل درآمد حسابداران در سطوح شغلی متفاوت به صورت زیر است.

حقوق حسابدار در استان تهران

بر اساس نمودار بالا متوسط درآمد حسابداران برای کار تمام وقت در شهر تهران به صورت زیر است.

  • در سطح کارشناسی 6 میلیون تومان
  • در سطح سرپرستی 7 میلیون تومان
  • در سطح مدیریت 12 میلیون تومان

البته شایان توجه است که ارقام ذکر شده بر اساس اظهارات و تخمین‌ها در نظر گرفته شده و عوامل مختلفی همچون محل فعالیت فرد (تهران یا شهرستان)، تجربه و سابقه کار، نوع و اندازه شرکت کارفرما در آن دخیل و تاثیرگذار است.

بر اساس اظهارات کارفرمایان و صاحبان مشاغل اینده روشنی برای حسابداران دارای مهارت و دانش قابل تصور خواهد بود زیرا با توجه به رشد مشاغل و کسب و کارها بازار اینده این رشته بسیار پر رونق خواهد بود و لازمه حضور قدرتمند در ان مهارت و تجربه کافی در کنار علم و دانش مورد نیاز می‌باشد

وضعیت شغلی و درآمدی حسابداران در سایر کشورها

به آمار ارائه شده موسسه بین المللی مدیریت حسابداران IMA در سال 2019 مراجعه کدیم. متوسط درآمد حسابدران دارای مدرک مدیریت حسابداری 65000 دلار و سایر حسابداران فاقد مدرک سالانه 30000 هزار دلار است. به عبارت دیگر درآمد فرد بدون مدرک 117 درصد کمتر از فرد دارای مدرک است. در ادامه با توجه به آمار موسسه بین المللی مدیریت حسابداری متوسط درامد حسابداران در قاره‌های مختلف جهان بیان می‌گردد.

متوسط درآمد حسابداران در آمریکا

متوسط سالانه درآمد حسابداران دارای مدرک CMA در آمریکا 102.500 دلار است. این مبلغ برای حسابداران فاقد مدرک 80000 دلار سال براورد شده است. نتایج به دست آمده نشان دهنده شکاف درامدی کمتر میان حسابداران حرفه‌ای و سایر حسابداران است.

متوسط درآمد در آمریکا

متوسط درآمد حسابداران در آسیا

متوسط درآمد حسابدران حرفه‌ای در اسیا بسیار پایین‌تر از متوسط جهانی است. یک حسابدار حرفه‌ای در سال به طور متوسط 28720 دلار و سایر حسابدران 20000 دلار درآمد دارند.

متوسط درآمد در آسیا

متوسط درامد حسابداران در اروپا

در اروپا حسابداران دارای مدرک، درآمد متوسط سالانه 70000 دلار و سایر حسابداران 50000 دلار در سال را تجربه کردند.

متوسط حقوق حسابداران در اروپا

متوسط درامد حسابداران در آفریقا و خاورمیانه

وضعیت درآمد حسابداران در آفریقا و خاورمیانه بیشترین کاهش در سال 2019 تجربه کرده است. حسابداران حرفه‌ای درآمد متوسط سالانه 30000 دلار و سایر حسابداران 12500 دلار در سال داشته‌اند.

متوسط حقوق حسابدار در آفریقا و خاورمیانه

با توجه به نتایج و تحلیل‌های صورت گرفته ذکر چند نکته راجع به مطالب بیان شده ضروری است:

  • نتایج بیان شده به صورت قاره‌ای بوده و شرایط در هر کشور می‌تواند متفاوت باشد.
  • بیشتر شرکت کنندگان در این مطالعه کارشناسان جوان زیر 40 بوده‌اند که باعث کاهش متوسط درآمد حسابداران در برخی مناطق گردیده‌ است
  • با توجه به نتایج این نکته شایان ذکر است که متوسط درآمد حسابداران حرفه‌ای تمامی مناطق از سایرین بیشتر است.
  • با توجه به آمار و نتایج شکاف درآمدی ناچیزی میان مردان و زنان وجود دارد.
  • بررسی‌ها حاکی از ان است که زنان نزدیک به 90 درصد درآمد مردان را دریافت می‌کنند.
  • آمار حاصل از تمامی مناطق نشان دهنده رشد تعداد حسابداران حرفه‌ای نسبت به سایرین است.

حال با توجه آمار، ارقام و نکات بیان شده می‌توان دریافت که با افزایش رشد و پیشرفت جهان و بهبود مستمر در تمامی حرفه‌ها، موفقیت آینده در حسابداری نیز حرکت به سمت فعالیت حرفه‌ای در کنار کسب دانش و تجربه کافی است. همچنین روندهای درآمدی مشاهده شده درجهان حاکی از این موضوع است که کسب درآمد بیشتر نیازمند تلاش، سخت کوشی، به روز بودن و کسب علم و دانش بیشتر در این حوزه است. پیشنهاد می کنیم مقاله جذب و استخدام حسابدار نسل آینده (نسل z) را نیز مطالعه کنید.

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.