چک بین بانکی
در تمام دورانها یکی از دغدغههای اصلی برای انجام امور اقتصادی سهولت انتقال وجه بوده و هم چنان نیز میباشد.
چک بین بانکی به چکی گفته میشود که طبق درخواست مشتری توسط بانک مورد نظر، برای واریز به حسابی در سایر بانکها با رمز صادر میشود، البته این در صورتی است که ذینفع در بانک پرداخت کننده دارای شماره حساب باشد. در چکهای بین بانکی درواقع وجه نقدی پرداخت نمیشود، یعنی نقدا قابل پرداخت نیستند و باید به حساب متقاضی در بانک منظور شود.
برای صدور چک بین بانکی، چک در وجه بانک مورد نظر و برای واریز به حساب درخواست شده توسط مشتری صادر میشود، سپس بانک مبلغ را یا به صورت نقد وصول میکند یا از حساب مشتری برداشت میکند و چک را با رمز مشخص شده به یکی از شعب بانکهای مشخص شده تحویل میدهد.
در آخر چکهای صادر شده به محض ارائه و تأیید رمز آنها به حساب معرفی میشوند و به حساب در شعبه مقصد واریز میشوند.
در این محتوا به بررسی چک بین بانکی که یکی از کارآمدترین اسناد تجاری است خواهیم پرداخت.
پاسخ به سوالات احتمالی چک بین بانکی چیست؟ کاربرد آن چیست؟ تفاوت آن با دیگر انواع چک چیست؟ و هم چنین بررسی موارد جانبی پیرامون این موضوع از اهداف این مقاله میباشد.
برای درک بهتر مطالب ذکر شده بهتر است در ابتدا دانشی حول محور چک و دسته بندی آن به دست آوریم.
چک چیست؟
چک یکی از اسناد تجاری است که بر مبنای تقاضای مشتری صادر میشود و میتوان در تمامی شعب بانکی آن را نقد کرد. چک در انتقال وجه و امور اقتصادی نقش بسزایی دارد و در کشورهای مختلف دنیا مورد استفاده قرار میگیرد.
موارد استفاده چک چیست؟
با استفاده از چک میتوان وجه نقد را از حساب شخصی به حساب های دیگر حواله کرد.
در صورت وجود اعتبار مورد استفاده در حسابهای بانکی، صاحبان حساب مجاز به دریافت چک هستند تا بتوانند از اعتبار قابل استفاده بهره ببرند و یا آن را به شخص دیگری منتقل کنند.
دسته بندی اصلی چک ها
چکها در کل به دو دستهی اصلی تقسیم می شوند.
دسته اول چکهایی هستند که توسط اشخاص صادر میشوند و دسته دوم چکهایی که توسط بانکها یا شرکتها صادر میشوند.
چکهایی که توسط اشخاص صادر میشوند دارای دو نوع چک عادی و چک تایید شده هستند.
چک هایی که توسط بانک ها صادر میشوند به شرح زیر است:
- چک تضمین شده
- چک رمزدار(بین بانکی)
- چک مسافرتی
موضوع مورد بحث در این محتوا چکهای بین بانکی است اگر مشتاق به اطلاعات بیشتر راجع به این موضوع هستید ادامهی مطالب را از دست ندهید!
برای کسب اطلاعات راجع به چکهای بین بانکی اولین گام دانستن یک تعریف ساده و در عین حال جامع است.
چک بین بانکی چیست؟
معمولا اشخاصی که در معاملات و اعمال اقتصادی خود از چک استفاده میکنند، میدانند که چک همانند دیگر اسناد تجاری دارای روند استفاده و مقررات خاص خود است.در هر صورت ممکن در هنگام تصمیم گیری برای چگونگی انجام انتقال وجه، انتخاب بهترین راه از بین راه های موجود و انتخاب نوع چک دچار تردید شوید.
یکی از کارآمدترین انتخاب ها برای شما استفاده از چک بین بانکی است.
این چک از انواع چک رمز دار است و بر اساس استفاده از آن میتوانید وجه دلخواه را از یک بانک به بانک دیگر حواله کنید. با توجه به قرار گرفتن این چک در دسته چک های رمز دار این چک دارای امنیت بالا برای هر دو طرف و همچنین تضمینی مطمئن برای دریافت کننده خواهد بود.
چک رمز دار بین بانکی
چک رمز دار بین بانکی چکی است که بر اساس تقاضای مشتری با استفاده از رمز صادر می شود این نوع چک همانطور که از نامش پیدا است برای انتقال وجه از یک بانک به بانک دیگر صادر می شود. چک رمزدار بین بانکی دارای مزایای مختلف در زمینههای امنیت و تضمین پرداخت چک است. این چک دارای امنیت و عدم امکان سوء استفاده است، همچنین دارای تضمین قطعی از طرف بانک در خصوص پرداخت وجه نیز هست یعنی به عبارتی بانک تضمین می کند که چک حتماً نقد می شود.
چک رمز دار بانکی
گفته شد که چک رمزدار بین بانکی توسط یک بانک در وجه بانک دیگری صادر میشود، اما چک رمزدار بانکی چکی است که براساس تقاضای مشتری توسط بانک در وجه شرکت ها و اشخاص دیگر صادر میشود.
شما میتوانید از بانکی که در آن حساب دارید تقاضای چک رمز دار کنید، در طی تقاضای شما بانک چکی را صادر میکند که حساب فرد دریافت کننده را بر روی چک درج میکند و دریافت کننده میتواند این چک رمز دار را در کلیه شعب بانک نقد کند.
قابلیت انتقال چک رمز دار
اگر صاحب چک، پشت چک رمز دار بانکی را که در وجه شخص صادر کرده امضاء کرده و چک هایی که در وجه شرکتها صادر کرده را مهر بزند این چکها دارای قابلیت انتقال میشوند.
بر این اساس چک رمز دار بانکی حکم پول نقد را دارد که در عین حال مهم ترین ایراد این نوع چک همین است، زیرا اگر مفقود شود هر کسی که آن را به بانک ارائه دهد میتواند وجه آن را نقد کند. بنابراین در صورت مفقود شدن چک توجه داشته باشید که هرچه سریع تر باید به بانک اعلام کرد تا چک باطل شود.
چگونگی ابطال چک های بین بانکی
در صورت مفقود شدن چک بین بانکی شخص متقاضی باید سریعاً اقدام به ابطال چک کند زیرا اگر این چک توسط هر فردی به بانک برده شود قابلیت نقد شدن دارد. بر این منظور بانکی که چک در وجه آن صادر شده است(بانک مقصد) پشت چک را مهر کرده و ذکر نماید که هیچگونه عملیاتی انجام نشده است در این صورت اقدامات لازم جهت بازگرداندن وجه و حواله آن به حساب متقاضی انجام میگیرد.
مهم ترین قوانین و مقررات چک بین بانکی
- در هنگام درخواست صدور چک رمز دار وجود شخص الزامی و این چک به نام متقاضی صادر میگردد.
- صدور این دسته از چکها در وجه حامل ممنوع میباشد.
- مبلغ چک الزاماً باید توسط ماشین چک نویسی بر روی چک پرفراژ گردد.
- تمامی چکهای بانکی باید دارای رمز، امضاء، مهر شعبه و مهر دارندهی امضاء باشند.
- پرداخت نقدی این دسته از چک ها به هیچ وجه مجاز نمیباشد .
روش های جدید دررقابت با چک ها
با توجه به پیشرفت روز افزون تکنولوژی و مورد استفاده قرار دادن روش های نوین برای انجام فرآیند های مختلف باید بدانیم که این موضوع بر زمینه های مختلف انجام امور تجاری نیز بی تاثیر نبوده و یکی از سیستم های معرفی شده جهت استفاده برای انتقال وجه و انجام معاملات، سیستم ساتنا و یا شبا است که از امنیت بالایی برخوردار است و مورد استفادهی افرادی زیادی قرار گرفته است.
اما با این حال هنوز استفاده از اسناد بانکی و تجاری طرفداران خود را دارد.
توجه داشته باشید!
جهت اطمینان خاطر از بابت اصل بودن و اعتبار چک بانکی، بانک مقصد اقدام به استعلام از بانک صادر کننده و چک کردن شماره سری و شماره سریال چک از بانک صادر کننده مینماید. در طی این روند، دستگاه UV را مورد استفاده قرار میدهند، این دستگاه قادر به تشخیص انواع پول تقلبی و سندهای بانکی است و مانع انتقال آنها میشود.
زمان وصول و استعلام چک رمزدار چگونه است؟
امروزه چکهای رمزدار تقلبی یکی از مهمترین عللی هستند که اهمیت استعلام چکهای رمزدار را پررنگ میکنند، متاسفانه چکهای رمزدار تقلبی وجود دارد که توسط افراد سودجو و کلاهبردار مورد استفاده قرار میگیرد که برای جلوگیری از بروز این اتفاقات بانک مقصد استعلام چکی که دریافت کرده را از بانک صادرکننده آن میگیرد و شماره سری و سریال آن را مورد بررسی قرار میدهد.
همچنین برای زمان وصول چکهای بین بانکی توجه داشته باشید که باید برای این چکها زمان مشخص شدهای تعیین شود و خارج از ساعات تعیین شده امور مربوط به آنها قابل انجام نیست که طبق قوانین و سیاستهای بانک مرکزی وصول چکهای رمزدار فقط تا ساعت ١٣ یک روز کاری انجام میشود.
به پایان مقاله چک بین بانکی رسیدیم، امیدواریم این مقاله مفید واقع شده باشد.
ممنون از همراهیتان.
مجموعه AccTrain طی سالها تلاش ارايه کننده انواع نرم افزارحسابداری موجود در بازار می باشد،.
مفتخریم پاسخ گوی نیاز شما باشیم .
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مالیات و مباحث مالی با ما همرا باشید.