پولشویی و داستان پول های کثیف !!

پولشویی

پولشویی و داستان پول های کثیف !!

پولشویی واژه‌ای است که بارها و بارها آن را شنیده‌ایم اما شاید نه حتی بدانیم که در اصل وقتی گفته می‌شود پولشویی صورت گرفته، دقیقا چه اتفاقی افتاده یا چه اثرات مخربی را بر اقتصاد کشوری که در آن زندگی می‌کنیم گذاشته است. پس از مطالعه این محتوا شما به طور کامل با مفهوم پولشویی آشنا خواهید شد، تاریخچه و انواع آن را خواهید شناخت و همچنین با روش‌هایی که پولشویی انجام می‌شود آشنا خواهید شد.

پولشویی چیست و افراد چگونه پول‌های کثیف خود را تمیز می‌کنند؟

در اقتصاد سالم، خرج کردن مقدار زیادی پول که طی مدت کمی به دست می‌آید کاری دشوار است و شما مجبورید که برای منبع تامین این درآمد توجیه و پاسخ قانونی داشته باشید.

اما پولشویی روشی است که به کمک افراد آمده تا بتوانند پول‌های کثیف خود را که از منابع غیرقانونی کسب کرده‌اند، با روش‌های تقریبا پیچیده‌ای به پول تمیز تبدیل کنند و آن را وارد چرخه اقتصادی کنند، بدون اینکه توجه کسی به آن جلب شود.

به طور کلی، پولشویی هرنوع عمل یا اقدامی است که منجر به قانونی کردن درآمدهای غیر قانونی، مشروع کردن پول‌های نامشروع، تطهیر پول‌های حرام و در نهایت تبدیل پول‌های کثیف ناشی از اعمال خلاف به پول‌های تمیز و پاک است.

تاریخچه پول‌شویی

شاید برایتان جالب باشد که تاریخچه پول‌شویی به دوران باستان برمی‌گردد، حدود دو هزار سال قبل از میلاد این عمل رایج بود.

اما در اصل می‌توان آغاز آن را از آمریکا در نظر گرفت.
واژه پول‌شویی یا Money laundering به واژه Laundromat یعنی رختشوی‌خانه برمی‌گردد که عمدتا در زمان فعالیت گروه‌های مافیایی در آمریکا از جمله از طریق فردی به نام آل کاپون رواج پیدا کرد. این عمل به گونه‌ای بود که باندهای مافیایی برای قانونی جلوه دادن درآمدهایی هنگفتی که از فعالیت‌های خود کسب می‌کردند، اقدام به نصب دستگاه رختشوی‌خانه در نقاط مختلف ایالات آمریکا نموده و درآمد خود را به این کسب و کار نسبت می‌دادند.

اصول مهم پول‌شویی

  • گمارش یا قرارگیری
  • لایه بندی یا فاصله گذاری
  • یکپارچه سازی یا ادغام

گمارش یا قرارگیری

در مرحله اول یعنی گمارش، پول کثیف توسط کارگزاران به سیستم‌های مالی و بانکی تزریق می‌شود.
در این مرحله مهم است که پول کثیفی که افراد دارند تبدیل به یک دارایی تمیز شود.
آسان‌ترین روش برای انجام این کار هم این است که کسب و کاری را راه اندازی کنید و پول‌های خود را از حساب فردی، وارد حساب شرکت خود کنید.
یا حتی می‌توان این کار را با استفاده از یک فرد واسطه نیز انجام داد.

البته اینکه شما پول خود را وارد چه نوع کسب و کاری می‌کنید هم نکته‌ای است که باید به آن توجه داشته باشید، کسب ‌و کار قانونی شما ترجیحا باید کاری باشد که نیاز به مواد اولیه یا زیرساخت اساسی نداشته ‌باشد و مردم کالا و خدمات حاصل از کسب‌ و کار شما را با پول نقد مورد معامله قرار دهند. این مرحله مهم‌ترین مرحله برای انجام پولشویی است زیرا اولین قدم برای تمیز کردن پول محسوب می‌شود و خطر دستگیری در آن بالاست، اما اگر افراد بتوانند از این مرحله با موفقیت عبور کنند ادامه کار آسان‌تر است.

لایه بندی یا فاصله گذاری

در مرحله دوم یعنی لایه‌بندی، برای پنهان کردن منشأ ذخایر مالی این پول‌ها، این مبالغ از طریق روش‌هایی پیچیده‌ای به حساب‌های متعدد دیگر منتقل می‌شود.

در واقع مرحله دوم مرحله‌ای است که کار اصلی در آن انجام می‌شود. در این مرحله، همراه با کسب درآمد از طریق کسب و کار قانونی، پول کثیف نیز کم کم وارد بازار می‌شود و در واقع بین پول و عملی که منجر به ایجاد پول شده فاصله ایجاد می‌شود.

یکپارچه سازی یا ادغام

در مرحله سوم که یکپارچه سازی است، این پول که با نقل و انتقالات فراوان، عادی جلوه داده شده، مورد استفاده قرار می‌گیرد.
شما با استفاده از ایجاد کسب و کار و تمیز کردن پول کثیف خود می‌توانید خود را یک فرد با سمت شغلی بالا معرفی کنید و حقوق بالایی را برای خود نظر بگیرید.

در آخر باعث می‌شود دایره کاری افراد افزایش پیدا کند و بدون دردسر به این عمل خود ادامه دهند. البته توجه داشته باشید که این عمل به این راحتی هم نیست و حتی ایجاد کننده پولشویی، یعنی آل کاپون پس از مدتی به دلیل فرار مالیاتی دستگیر شد و پس از پی بردن دولت آمریکا به روش‌هایی که او برای پولشویی استفاده می‌کرد، پولشویی در سال ١٩٨۶ در دسته جرایم سیستم قضایی آمریکا قرار گرفت.


باتوجه به موارد ذکر شده می‌توان روش‌های انجام پولشویی را به دسته بندی زیر تقسیم کرد.
  • سهام بندی

در این روش ماهیت پول تغییر می‌کند و موجودی نقد یا همان پول کثیف، به ذخایر مالی دیگری نظیر سهام یا طلا تغییر پیدا می‌کند.

  • قاچاق پول نقد

این روش فرایندی است که طی آن اسکناس حاصل از درآمد اولیه که عمدتا غیرقانونی است، از طریق انتقال فیزیکی به موسسات مالی تزریق می‌شوند.

  • معاملات پولی متمرکز

در این گونه موارد، مالک کسب و کار ادعا می‌کند که درآمد پول‌های حاصل، از طریق کسب‌وکارهای قانونی و راه درست است.
جالب است بدانید که مناسب‌ترین نوع کسب و کار برای این روش، کسب‌وکارهای خدماتی نظیر پارکینگ‌های طبقاتی و کارواش‌ها را مثال زد.

  • تجارت مبتنی بر پول‌شویی

این روش شامل فاکتورهایی است که ارزش‌هایی کمتر یا بیشتر از واقعیت را نشان می‌دهد.
در واقع این عمل برای این انجام می‌شود که سیر تغییر و تحول پول را پنهان کنند.
شرکت‌های پوسته‌ای و شرکت‌های بزرگ وسایل نقلیه، از مواردی است که برای پوشش این نوع از پول‌شویی استفاده می‌شود.

انواع پول‌شویی

پولشویی در انواع مختلفی انجام می‌شود که شامل روش‌هایی مثل پول‌شویی درونی، پولشویی بیرونی، پولشویی مهارشونده و پولشویی واردشونده است.

  • پولشویی درونی

این نوع از پول‌شویی شامل پول‌های کثیفی است که در نتیجه فعالیت‌های مجرمانه و غیرقانونی در داخل خاک یک کشور کسب می‌شوند و در همان کشور نیز شسته می‌شوند.

  • پولشویی بیرونی

برخلاف مورد قبل، این نوع از پول‌شویی شامل پول‌های کثیفی می‌شود که در خارج از مرز و در سایر کشورها به دست می‌آیند و در همان کشور نیز شسته می‌شوند.

  • پول‌شویی مهار شونده

این نوع از پول‌شویی شامل پول‌های حاصل از فعالیت غیرقانونی و مجرمانه‌ای است که در داخل مرزهای یک کشور کسب شده و در خارج از مرزهای آن شسته می‌شود.

  • پولشویی واردشونده

این پولشویی برعکس پولشویی مهارشونده است و شامل پول‌های کثیفی است که در خارج از مرزهای یک کشور کسب شده اما در داخل مرزهای کشور مورد نظر آن‌ها را تطهیر می‌کنند.

جایگاه پولشویی درجهان

جالب است بدانید که فعالیت بسیاری از مقامات قانونی و دولتی هر ساله مورد اندازه‌گیری قرار می‌گیرد تا بتوان مقدار پولشویی انجام شده در اقتصاد بخش داخلی یا اقتصاد جهانی را مورد محاسبه قرار دهند.
در سال ١٩٩۶ طبق نتیجه گیری صندوق بین‌المللی پول، ٢ تا ۵ درصد پول‌های کسب شده در جهان از طریق پولشویی به دست آمده بودند.

تاثیر پولشویی بر اقتصاد

متاسفانه پولشویی تاثیرات مخرب فراوانی بر پیکره اقتصاد هر کشور و دولتی وارد می‌کند.

از جمله این آسیب‌ها می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد.

  • تخریب بازارهای مالی
  • فرار سرمایه به صورت غیرقانونی از کشور
  • کاهش تقاضای پول و کاهش معینی در نرخ سالانه تولید ناخالص ملی
  • ورشکستگی بخش خصوصی
  • کاهش بهره‌وری در بخش واقعی اقتصاد
  • افزایش ریسک خصوصی‌سازی
  • تخریب بخش خارجی اقتصاد
  • ایجاد بی‌ثباتی در روند نرخ‌های ارز و بهره
  • توزیع نابرابر درآمدها

امروزه در تمام کشورها برای مقابله با پولشویی قوانین سختگیرانه‌ای وجود دارد به طوری که دولت می‌تواند، درصورت وجود هرگونه نقل و انتقال مشکوک پول، افراد را بازخواست کند و حتی اموال آنان را نیز مصادره نماید، البته با وجود چنین شرایطی هنوز هم بسیاری از افراد وجود دارند که از طریق بانک‌های خارجی، رمزارزها و بسیاری از روش‌های دیگر اقدام به پولشویی می‌کنند که در نهایت باعث ایجاد اقتصادی سیاه همراه با پول‌های کثیف می‌شود.

به پایان مقاله پولشویی رسیدیم، امیدواریم این مقاله مفید واقع شده باشد.

ممنون از همراهیتان.
مجموعه AccTrain  طی سالها تلاش  ارايه کننده انواع نرم افزارحسابداری موجود در بازار می باشد،.
مفتخریم پاسخ گوی نیاز شما باشیم .

برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مالیات و مباحث مالی با ما همرا باشید.

مباحث مرتبط :

2 دیدگاه برای “پولشویی و داستان پول های کثیف !!

خیلی جالب بود که تو دوران باستانم پولشویی بوده ????

آذر 11, 1399 در 9:34 ب.ظ

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.