نهادهای مالی : سرمایه شما در دست چه کسانی است؟
نهادهای مالی، سازمانها یا موسساتی هستند که به عنوان واسطه مالی عمل میکنند و باعث میشوند که سرمایه افراد با سرعت بیشتر و همزمان با هزینهای کمتر در گردش باشد، به بیان دیگر میتوان گفت نهادهای مالی، اجراکننده امور مالی و سرمایهگذاری افراد هستند.
نهادهای مالی یکی از مهمترین اجزای بازارهای مالی محسوب میشوند و به عنوان واسطهای بین افراد دارای مازاد سرمایه و افراد دارای کمبود سرمایه هستند که باعث برقراری ارتباط آسانتر بین این افراد میشوند.
وظیفه این نهادها انتقال راحتتر سرمایه و منابع مالی بین افراد است و به دلیل وجود نظارت بر این نهادها ریسک انجام معاملات به وسیله آنان کاهش پیدا میکند.
در ادامه این محتوا انواع نهادهای مالی معرفی خواهند شد، وظایف نهادهای مالی، انواع مختلف آنها معرفی و بررسی خواهد شد، با مطالعه این محتوا شما با نهادهای مالی و نحوه کارکرد آنها بیشتر آشنا میشوید و اگر قصد انجام سرمایهگذاری از طریق نهادهای مالی را داشته باشید با اعتماد و شناخت بیشتری آن را انجام خواهید داد.
با ما همراه باشید.
انواع نهادهای مالی کدام است؟
نهادهای مالی بهطور کلی به دو دسته نهادهای سپرده پذیر یا فعال در بازار پول و نهادهای غیر سپرده پذیر یا فعال در بازار سرمایه و بیمه تقسیم میشوند.
* نهادهای مالی سپرده پذیر
واسطههای مالی که ازطریق دریافت کارمزد بابت ارائه خدمات مالی یا حاشیه سودی که از تفاوت نرخ اعطای وام و پذیرش سپرده به دست میآید مسیر خود را طی میکنند، نهادهای مالی واسطه پذیر هستند که شامل بانکها و موسسات مالی میباشند.
* نهادهای مالی غیر سپرده
نهادهای مالی که در زمینه اقتصادی فعالیت میکنند در دسته نهادهای مالی غیر سپرده پذیر قرار میگیرند، اینگونه نهادها در واقع ارائه خدمات را به صورت تخصصی انجام و کسب درآمد میکنند.
صندوقهای سرمایهگذاری مشترک، شرکتهای بیمه و شرکتهای تامین سرمایه از نهادهای مالی غیر سپرده پذیر محسوب میشوند.
وظایف نهادهای مالی چیست؟
همانطور که نهادهای مالی دارای انواع و بخشهای مختلفی هستند، وظایف و امور بر عهده آنان هم بسیار زیاد و بیشمار است اما مهمترین آنان شامل موارد زیر میباشد.
- بررسی صلاحیت و شرایط متقاضیان دریافت مجوزهای نهادهای مالی مختلف
- دریافت تقاضای اعطای مجوز نهادهای مالی
- تطبیق شرایط متقاضیان دریافت مجوزهای نهادهای مالی با مقررات و تهیه گزارشات لازم
- ارتباطات نهادهای مالی مختلف
- انجام هماهنگیهای لازم برای تشکیل جلسات
- دریافت و تکمیل پرونده نهادهای مالی و بایگانی آنان
- تدوین گزارش از اسناد و اطلاعات مربوط به نهادهای مالی مختلف
- ارتباط و هماهنگی با نهادهای برون سازمانی
نهادهای مالی کداماند؟
در ادامه تعدادی از مهمترین نهادهای مالی معرفی و سپس به بررسی آنان خواهیم پرداخت.
- بانکهای تجاری
- شرکتهای سرمایهگذاری
- مشاوران سرمایهگذاری
- صندوقهای سرمایهگذاری
- شرکتهای کارگزاری
- شرکتهای تامین سرمایه
- صندوقهای بازنشستگی
- شرکتهای بیمه
- موسسات رتبهبندی اعتباری
- شرکتهای پردازش اطلاعات مالی
- صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله در بورس
- صندوقهای زمین و ساختمان
- صندوقهای پوششی
- شرکت سپرده گذاری مرکزی
1_بانکهای تجاری
یکی از مهمترین نهادهای مالی مهم در اقتصاد هر کشوری بانک میباشد، بانکها وظایفی مانند انتشار اسکناس، افتتاح حساب جاری، صدور دسته چک و همچنین ارائه انواع خدمات مالی، مشاورهای، واسطهگری و…را برعهده دارند.
2_شرکتهای سرمایهگذاری
شرکتهای سرمایهگذاری توانایی انجام سرمایهگذاری در واحدهای سرمایهگذاری صندوقهای مختلف، موسسات و همچنین صندوقهای سرمایهپذیر را با رعایت قوانین و مقررات موجود دارند.
این شرکتها منابع مالی افراد و پساندازهای کوچک و بزرگ آنها را جمعآوری میکنند و آنها را در سهام یا اوراق قرضه دیگر شرکتها و موسسات سرمایهگذاری میکنند.
3_مشاوران سرمایهگذاری
مشاوران سرمایهگذاری شخصیتهای حقوقی هستند که طی عقد قرارداد با افراد مختلف به آنها کمک میکنند تا سرمایه در دست خود را به بهترین نحو سرمایهگذاری کنند.
4_صندوقهای سرمایهگذاری
این صندوقها وجه نقد را از مشتریان دریافت کرده و آن را در بخشهای مختلفی مثل سهام یا حق تقدم سهام، پروژههای ساختمانی، طلا، ارز، انواع اوراق بهادار و تمام مواردی که در امیدنامه صندوق ذکر شده باشد، سرمایهگذاری میکنند.
افرادی که در چنین صندوقهایی سرمایهگذاری میکنند در سود و زیان حاصل از فعالیتهای صندوق به نسب سرمایه خود شریک خواهند شد، البته قابل ذکر است که سهام صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله در بورس است.
5_شرکتهای کارگزاری
خرید و فروش سهام و همچین اوراق پذیرفتهشده در بورس مهمترین وظیفه شرکتهای کارگزاری میباشد.
از دیگر وظایف آنان میتوان به سبدگردانی، ارائه مشاوره در زمینه سرمایهگذاری، مدیریت نقدینگی، آموزش سهامداران و همچین آشنا کردن آنان با قوانین و مقررات بازار سرمایه اشاره کرد.
کارگزاران بورس واسطهای بین خریداران و فروشندگان هستند و در قبال انجام این کار مبلغی تحت عنوان کارمزد از مشتریان خود دریافت مینمایند.
6_شرکتهای تامین سرمایه
این شرکتها با کسب مجوز از سازمان بورس اوراق بهادار به فعالیت میپردازند و فعالیت اصلی آنان تعهد پذیرهنویسی اوراق بهادار تازه منتشرشده از طریق بازار اولیه میباشد.
شرکتهای تامین سرمایه منابع مالی سرمایهگذاران را جذب میکنند و این منابع را به شرکتهایی که به منابع مالی نیاز دارند میرسانند.
7_صندوقهای بازنشستگی
زمانی که افراد مشغول به کار هستند مبلغی تخت عنوان حق بیمه به طور ماهانه از حقوق آنان کسر و در صندوقی به نام صندوق بازنشستگی جمعآوری میشود، این صندوقها به سرمایهگذاری در بورس اوراق بهادار میپردازند و با سود این فعالیتها، وجه موجود در صندوق را افزایش میدهد تا از این طریق مستمری دوران بازنشستگی را به کارمندان بازنشسته پرداخت نمایند.
8_شرکتهای بیمه
یکی از مهمترین نهادهای سرمایهگذاری شرکتهای بیمه میباشند، شرکتهای بیمه حق بیمه دریافتی از افراد تحت پوشش را تنها برای جبران خسارات پرداخت نمیکنند، بلکه قسمت عمده این حقوق در بازار اوراق بهادار سرمایهگذاری میشود.
9_موسسات رتبه بندی اعتباری
دانستن رتبه اعتباری بنگاههای تجاری مختلف برای اخذ تصمیمات به سرمایهگذاران کمک زیادی خواهد کرد.
اینگونه موسسات احتمال اینکه شرکتها نتوانند به بخشی از تعهدات خود عمل کنند را اندازهگیری کرده و سپس میزان ریسک اعتباری بنگاهها و همچنین بازدهی آنان را مشخص میکنند.
10_شرکتهای پردازش اطلاعات مالی
این شرکتها اطلاعات جامع و صحیح، به موقع و به روز را در اختیار سرمایهگذاران قرار میدهند، علاوه بر این امر اطلاعات موثر بر تصمیمگیری آنها را جمع آوری میکنند و پس از پردازش اطلاعات آنها را طبقهبندی میکنند.
11_صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله در بورس
صندوقهای قابل معامله در بورس یا ETF ترکیبی از صندوقهای با سرمایه ثابت و صندوقهای با سرمایه متغیر میباشند و سهام آنان نیز مانند دیگر شرکتهایی که در بورس فعال هستند مورد معامله قرار میگیرد.
12_صندوقهای زمین و ساختمان
این صندوقها سرمایه خرد اشخاص حقیقی و حقوقی را جمعآوری کرده و آنان را در پروژههای بزرگ زمینههایی مختلف زمین و ساختمان مانند اداری، تجاری و مسکونی شریک میکنند.
چنین صندوقهایی به وسیله افراد متخصص در بازار املاک اداره و مدیریت میشوند.
13_صندوقهای پوششی
چنین صندوقهایی برای انجام سرمایهگذاری از وام استفاده میکنند و دارای ریسک بالایی هستند، اما در مقابل سود قابل توجهی هم نصیب سرمایهگذاران آنها میشود.
برای عضویت در چنین صندوقهایی باید دارای سرمایه اولیه بسیاری باشید.
14_شرکت سپردهگذاری مرکزی
شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه که تحت عنوان سمات شناخته میشود، یکی از نهادهای مالی با وظیفه انجام معاملات بازارهای بورس و خارج از بورس میباشد.
در این شرکت تمام حقوق و عایدیهای سرمایهگذاری، سود تقسیمی، سهام جایزه و اوراق بهادار به نام سرمایهگذار ثبت خواهد شد.
سخن پایانی
امیدواریم که پس از مطالعه این محتوا پاسخ سوالات خود در حوزه نهادهای مالی را گرفته باشید.
توصیه ما به شما این است برای حفظ ارزش پول و سرمایه خود با استفاده از نهادهای مالی مطمئن و قابل اعتماد، اقدام به سرمایهگذاری در یکی از بازارهای مناسب نمایید تا به بازدهی و سود مورد نظر خود در حداقل زمان ممکن برسید.
هرگونه سوال و نظرات خود را میتوانید از طریق درج نظراتتان با ما در میان بگذارید، همچنین جهت آشنایی بیشتر با انواع بازارهای مالی میتوانید از محتوای گواهی سپرده، اوراق مشتقه و…استفاده کنید.
به پایان مقاله نهادهای مالی رسیدیم، امیدواریم این مقاله مفید واقع شده باشد.
ممنون از همراهیتان.
مجموعه AccTrain طی سالها تلاش ارايه کننده انواع نرم افزارحسابداری موجود در بازار می باشد،.
مفتخریم پاسخ گوی نیاز شما باشیم .
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مالیات و مباحث مالی با ما همرا باشید.
مباحث مرتبط :
- مفاصا حساب بیمه : برای درخواست مفاصا حساب چه مدارکی لازم است؟
- قیمت گذاری : قیمت کالا و خدمات خود را چگونه تعیین کنیم؟
- ضرورت مدیریت دارایی چیست؟ با 7 مزیت مدیریت دارایی آشنا شوید.
- مفهوم دقیق حسابداری دولتی و تفاوت آن با حسابداری بازرگانی چیست ؟
- کاربرگ بیمه : نرخ حسابرسی در کاربرگ های بیمه چگونه است؟
- مفهوم حسابرسی داخلی چیست؟ با وظایف اصلی حسابرس داخلی آشنا شوید.
- چگونگی انحلال شرکت و بررسی مالیات شرکت منحل شده.
- هر آنچه که باید درباره قراردادهای آتی و بخش های استاندارد آن بدانید.
- مفهوم بازاریابی، بازاریابی مفید و موثر چگونه انجام میشود؟
- حسابرسی بیمه یا حسابرسی تامین اجتماعی چیست؟
- آموزش اتصال کلاینت در نرمافزار سپیدار
- مالیات شرکت زیان ده چگونه محاسبه می شود؟
صبحانی
بسیار مفید و کاربردی بود دوست عزیز.. پیروز باشید
دی 25, 1399 در 9:20 ب.ظ
مریم چوپانی
سرزنده باشید ..ممنون از توجهتون
دی 29, 1399 در 5:47 ب.ظ