مفروضات حسابداری ، یکی از مهمترین مباحث علم حسابداری
مفروضات حسابداری فرضهای اولیهای هستند که بنیان اصول حسابداری، استاندارهای حسابداری و روشهای حسابداری را شکل میدهند و هرکدام از این مفروضات میتوانند منشأ یک یا چند اصل حسابداری باشند.
مفروضات حسابداری میتوانند مبنای تهیه و تنظیم صورتهای مالی مختلف باشند.
مفروضات حسابداری دواقع زیربنای اصول پذیرفته شده در حسابداری هستند و تمام مراحل ثبت، گزارش، طبقه بندی و تلخیص بر اساس مفروضات حسابداری انجام میشود. با توجه به محتوای اصول حسابداری، حسابداری سیستم ،علم یا فنی است که رویدادهای مالی یک شرکت را که شامل خرید کالا و اموال، دریافت وجه از مشتریان، پرداخت حقوق و … میشود را شناسایی و ثبت کرده و اطلاعاتی که قابل اعتماد، قابل مقایسه و مرتبط هستند را گزارش می کند تا به استفاده کنندگان در گرفتن بهترین تصمیم کمک کند.
استفاده کنندگان از اطلاعات مالی شرکت شامل استفاده کنندگان داخلی و خارجی است.
منظور از استفاده کنندگان داخلی اعضای هیئت مدیره، بخش فروش شرکت و استفاده کنندگان خارجی نیز دولت، بانکها و .. میباشد.
اطلاعات در علم حسابداری قابل اطمینان هستند زیرا بر اساس مدارک ثبت شده گزارش شده اند.
همچنین این اطلاعات با اطلاعات دیگر موجود در همان شرکت یا شرکتهای دیگر قابل مقایسه هستند.
اصول و مفروضات حسابداری از پایهای ترین نکاتی است که حسابداران باید بر آن مسلط باشند.
اصول حسابداری در واقع مجموعهای از فروض و اصول است که پایه و اساس علم حسابداری را تشکیل میدهند و به افراد الگو و چهارچوبی را میدهد تا هنگام انجام عملیات در علم حسابداری به آنها توجه کنند. اگر شما بخواهید یک مصاحبه شغلی در زمینه حسابداری داشته باشید، اصول و مفروضات حسابداری قطعا یکی از مواردی است که شما باید آنها را بدانید.
در این محتوا به معرفی کامل مفروضات حسابداری، اجرای آن و معرفی بررسی هریک از فروض خواهیم پرداخت.
مفروضات حسابداری چیست؟
اصول و استانداردهای پذیرفته شده در علم حسابداری، مجموعهای از نظرات و روشها برای انجام عملیات حسابداری مثل نگهداری دفاتر، گزارش گیری و تعیین نتایج حاصل از فعالیتهای مالی میباشد که توسط استادان و انجمنهای حرفهای پیشنهاد شده و پس از تجزیه و تحلیل افراد مسلط بر این امور و تصویب در هیأت تدوین استانداردهای حسابداری، لازم الاجرا میگردد.
مفروضات حسابداری مبنای تهیه و تنظیم صورتهای مالی و شالوده اصولحسابداری هستند، یعنی اصولحسابداری بر اساس این فروض تدوین شدهاند.
مفروضات حسابداری شامل چیست؟
١_فرض تفکیک شخصیت
این فرض یکی از اساسیترین مفروضات حسابداری است.
این فرض نشاندهنده این است که هر واحد اقتصادی یا موسسه یا شرکت باید جدا از مالک، مالکان یا سهامداران آن در نظر گرفته شود و هر کدام یک شخصیت مستقل حقوقی هستند.
این فرض گویای این است که از نظر علم حسابداری باید مرزهای هر واحد تجاری به وضوح مشخص باشد.
یعنی مبادلات واحد تجاری نباید با یکدیگر یا با مبادلات مالک یا مالکان آن ادغام شود بلکه هر واحد تجاری باید بهطور مجزا و منفک ارزیابی شود. این مفهوم در بخشهای یک سازمان بزرگ و در هر بخشی که نیازبه ارزیابی هر واحد به صورت جداگانه را دارد، کاربردی است.
بنابراین براساس فرض تفکیک شخصیت، برای هر واحد تجاری شخصیتی مستقل از مالک یا مالکان آن در نظر گرفته میشود.
و در واقع نشاندهنده این است که فعالیتهای مالی از نقطه نظر شخصیت حسابداری تجزیه و تحلیل و ثبت و گزارش میشود. یک مثال برای این بخش این است که مثلاً مدیر یک بنگاه تجاری، خریدهای شخصی منزل خود را در دفاتر شرکت به ثبت برساند، دقیقا این عمل با فرض تفکیک شخصیت مغایرت دارد.
٢_فرض دوره مالی
واحدهای اقتصادی به طور مستمر و بیوقفه همواره در حال فعالیت هستند، اما نتایج واقعی این فعالیتها را معمولا در پایان دوره اجرای عملیاتی آنها میتوان به طور دقیق و قطعی تعیین کرد. منظور از این زمان پس از وصول مطالبات، فروش داراییها، اجرای تعهدات و پرداخت بدهیها است که میتوان گزارشات مالی را استخراج کرد.
اما ممکن است استفاده کنندگان از اطلاعات مالی نتوانند تا آن زمان صبر کنند، بنابراین دورههای زمانی ساختگی را در نظر میگیرند تا بتوانند گزارشات مالی را در اختیار داشته باشند. در این حالت در واقع عمر طولانی موسسه را به دورههای زمانی کوتاهتر و معمولا یک ساله تقسیم میکنند که بتوانند برای هر دوره گزارش مالی جداگانه در اختیار داشته باشند. توجه داشته باشید که این دوره مالی یک سال ممکن است با ابتدا و انتهای سال شمسی برابر نباشد، اما بهتر است پایان سال مالی همزمان با زمانی باشد که موسسه پایینترین سطح فعالیت را داشته باشد.
٣_فرض تداوم فعالیت
این فرض بیان میکند که بنگاه تجاری در آیندهای قابل پیشبینی به فعالیت خود ادامه میدهد و قصد انحلال یا توقف فعالیت خود را ندارد.
البته این امر نشاندهنده عمر نامحدود موسسه نیست، بلکه میگویند که موسسه برای یک دوره زمانی کافی برای اجرای تعهدات و فعالیتهای خود دارای بقا خواهد بود. بر اساس فرض تداوم فعالیت، عملیات موسسه در آینده قابل پیشبینی، تداوم خواهد یافت و قصد انحلال یا توقف فعالیت آن وجود ندارد، در نتیجه تداوم فعالیت موسسه تا زمان اجرای کامل کارها و تعهداتش برقرار است.
۴_فرض ثبات واحد پولی
برای اندازهگیری هر ویژگی یا کیفیت به یک مقیاس اندازهگیری نیاز داریم، مثلا واحد اندازهگیری طول، متر است یا واحد اندازهگیری سرعت، متر بر ثانیه است.
در حسابداری نیز پول به عنوان واحد اندازهگیری مبادلات فرض شده است.
حسابداران تنها معاملاتی را با مقیاس پول ثبت میکنند که معرف بها باشد، یعنی وقایعی که با پول اندازهگیری نمیشود و فاقد جنبههای مالی است در دفاتر ثبت نخواهد شد.
به بیان دیگر، فرض ثبات واحد پولی به این معنی است که آثار و نتایج کلیه معاملات و عملیات مالی موسسه، باید برحسب پول اندازهگیری و گزارش شود. پول وسیله مبادله و مقیاس مشترک اندازهگیری ارزش در تمام مبادلات اقتصادی است و در حسابداری نیز معاملات و عملیات مالی و رویدادها دارای اثر مالی بر حسب واحد پول به عنوان آن مقیاس مشترک، اندازهگیری و گزارش میشود.
۵_فرض تعهدی
فرض تعهدی یکی از زیربناییترین و مهمترین مفروضات حسابداری است که بر اساس این فرض درآمدها به محض تحقق و هزینهها به محض تحمیل بدون توجه به زمان دریافت یا پرداخت وجه آنها شناسایی و در دفاتر ثبت خواهند شد.
به طور کلی مبنای تعهدی در مقابل مبنای نقدی قرار دارد.
به این صورت که در مبنای نقدی هر دریافت وجه توسط شرکت، که از ناحیه صاحبان شرکت یا وام دهندگان نباشد به عنوان درآمد و هر پرداخت وجه توسط شرکت، به اشخاصی غیر از صاحبان شرکت یا وام دهندگان به عنوان هزینه تلقی خواهد شد. یعنی در مبنای نقدی در زمان دریافت یا پرداخت وجه نقد، و در مبنای تعهدی به محض تحقق درآمدها و تحصیل هزینهها ثبت داریم.
سخن پایانی
همانطور که در ابتدا اشاره شد دانستن اصول و مفروضات حسابداری برای هر حسابداری ضروری است.
اما از آنجایی که امروزه حسابداری به یکی از پرطرفدارترین و کاربردی ترین رشتهها در بازار کار تبدیل شده این امر باعث شده افراد بسیاری آن را به عنوان رشته تحصیلی خود انتخاب کنند یا حتی تمایل داشته باشند که آن را در کنار دیگر امور زندگی خود به طور کاربردی بیاموزند. اگر شما هم در دسته افرادی هستید که علاقه و تمایل به یادگیری اصول و مفروضات حسابداری دارید تلاش ما این است به زبانی کاملا ساده، بهترین و کاربردی ترین توضیحات لازم را در اختیارتان قرار دهیم.
برای این منظور میتوانید ازدیگر محتواهای موجود در حوزه حسابداری استفاده کنید.
به پایان مقاله مفروضات حسابداری رسیدیم، امیدواریم این مقاله مفید واقع شده باشد.
ممنون از همراهیتان.
مجموعه AccTrain طی سالها تلاش ارايه کننده انواع نرم افزارحسابداری موجود در بازار می باشد،.
مفتخریم پاسخ گوی نیاز شما باشیم .
جهت کسب اطلاعات بیشتراز حسابداری و نرم افزارهای حسابداری با ما همراه شوید.
مباحث مرتبط :
- صورت جریان وجوه نقد چیست؟ انواع و روشهای تهیه آن کدام است؟
- حسابداری بانکی ، نکات مهم و نرم افزارهای مربوطه
- آموزش نرم افزار سپیدار برای حسابداری دقیق تر
- کد اقتصادی چیست؟ چه کاربردی دارد؟ مراحل ثبت نام و دریافت کد اقتصادی
- نرم افزار حسابداری آسان برای چه کسانی مناسب است؟
- از اعتبار اسنادی چه میدانید؟ آیا انواع آن را می شناسید؟
- بیمه سرمایهگذاری: ضمانت آرامش آینده شما!
- همه آن چیزی که باید در مورد ترازنامه حسابداری بدانید
- همه آن چیزی که باید در مورد فاکتور رسمی بدانید
- حسابرسی چیست و چه تفاوتی با حسابداری دارد؟
- آموزش بکآپ گیری و ثبت بارکد کالا در نرم افزار حسابداری سپیدار
Mohsen
یعنی هر چیزی که مالی باشه در دفاتر ثبت میشه؟
استهلاک چطور؟
آذر 19, 1399 در 9:28 ب.ظ
مریم چوپانی
استهلاک باید درصورت های مالی ثبت شود، به محتوای استهلاک در حسابداری رجوع کنید.
آذر 20, 1399 در 1:14 ب.ظ
Setare
مقالتون بسیار مفید بود ممنون????
آذر 19, 1399 در 9:29 ب.ظ
مریم چوپانی
زنده باشید، ممنون از حضور و حمایت شما 🙂
آذر 20, 1399 در 1:12 ب.ظ