از مالیات بر واردات کالا چه میدانید؟
مالیات بر واردات کالا شامل حقوق گمرکی، عوارض واردات، حق ثبت سفارش کالا، سود بازرگانی و… میباشد.
مالیات بر واردات کالا از قدیمیترین و متداولترین انواع مالیات است.
به طور کلی تدوین و اجرای نظام مالیات بر واردات به دو لیل دارای اهمیت بسیاری است، اولین دلیل کسب درآمد برای دولتها و مورد دوم حمایت از تولیدات ملی است. واردات کالا میتواند مواد اولیه و کالاهای مورد نیاز برای بخش تولید را تامین کند یا بخشی از کالاهای مورد نیاز مصرفی و تنظیم بازار را در کشور تامین کند. از سوی دیگر فضای رقابتی بین تولیدات داخلی وکالاهای خارجی با هدف افزایش کیفیت، کارایی تولید، کاهش قیمت تمام شده و افزایش بهرهوری ایجاد کند.
واردات میتواند از منابع محدود کشور از طریق جلوگیری از ناکارایی در تولید به صورت بهینه حراست کند.
همچنین از طریق واردات میتوان بخشی از تکنولوژی تولید کالاها را وارد کشور کرد.
مالیات چیست؟
اخذ مالیات از ٢٧٠٠ تا ٣٠٠٠ سال قبل از میلاد مسیح رایج است و در آن زمان حکومتها و دولتها برای تأمین نیازهای خود از مردم خراج میگرفتند. در آن زمان هدف اصلی انجام این کار حفظ قدرت پادشاهان، هزینه سپاه و لشکر و هزینه پادشاهی بود اما با گذشت زمان و رشد جوامع و عملا بعد از انقلاب صنعتی سیستم مالیاتی یکی رکنهای اصلی پیشرفت اقتصادی محسوب میشد.
امروزه هم مالیات به عنوان یکی از هزینههای اجتماعی است که همه افراد برای استفاده از امکانات و منابع کشور ملزم به پرداخت آن به دولتها هستند.
انواع مالیات
مالیاتها در دستهبندی کلی به دو دسته مالیاتهای مستقیم و غیرمستقیم تقسیم میشوند.
مالیاتهای مستقیم به طور مستقیم از درآمد و داراییهای افراد برداشته میشود اما مالیات غیرمستقیم به طور غیرمستقیم، درآمد داراییهای افراد را تحت تاثیر قرار میدهد. یکی از بخشهای مالیات غیرمستقیم مالیات بر ارزش افزوده میباشد. از دیگر مالیاتهای غیر مستقیم میتوان به حقوق و عوارض گمرکی در حوزه مالیات بر واردات کالا اشاره کرد که موضوع بحث این محتوا میباشد.
مالیات بر واردات کالا چیست؟
صادر کنندگان و واردکنندگان ملزم به پرداخت این مالیات هستند اما بیشتر مربوط به واردکنندگان کالاها میباشد.
مالیات بر واردات کالا بسته به مقدار یا ارزش کالاهای وارداتی و ضروری یا لوکس بودن کالاهای واردشده بر آنها وضع میشود.
برای مثال اگر کسی ١٠میلیون دلار کالا به کشور وارد کند طبیعتاً مالیات پرداختی او از کسی که کمتر کالا وارد کرده بیشتر است. یا کسی که کالایی ضروری مثل دارو را وارد کشور کردهاست مالیات کمتری نسبت به کسانی که کالاهای لوکس مثل خودرو را وارد کردهاند پرداخت میکند.
نرخ ضریب گمرکی برای کالاهای وارداتی
از آنجایی که پرداخت مالیات برای تامین درامد دولت میباشد، افزایش نرخ مالیات میتواند باعث افزایش درآمدهای دولت شود.
اما از سوی دیگر باید به تبعات منفی آن مانند افزایش قاچاق و واردات غیرقانونی و همچنین افزایش تورم در جامعه نیز توجه کرد. از این رو باید نرخ ضریب گمرکی، برای مالیات کالاهای وارداتی یک نرخ معقول و منطقی باشد تا افراد از پرداخت آن خودداری نکنند و فرار مالیاتی کنترل شود.
طبق توافق سازمان امور مالیاتی و گمرک در شهریور ماه سال ١٣٩۵ مصوب شد که گمرک ۴ درصد از ارزش کالاهای وارداتی را دریافت و به صورت علیالحساب به به سازمان امور مالیاتی پرداخت نماید.
مالیات بر وارد کالاهای وارداتی به این صورت است که افراد قبل از خارج سازی اجناس ملزم به پرداخت ۴ درصد مالیات به صورت علیالحساب میباشند، البته این پرداخت شامل گروههای معاف از پرداخت مالیات نیست.
نحوه تعیین و پرداخت مالیات بر واردات کالا
کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی واردکنندگان کالا که دارای کارت بازرگانی یا کارت پیله وری یا حتی بدون کارت بازرگانی هستند مشمول پرداخت معادل ۴ درصد ارزش گمرکی کالا و حقوق ورودی مندرج در پروانه گمرکی، تحت عنوان مالیات علیالحساب خواهند بود.
قابل توجه است که مبلغ مالیات علیالحساب قابل پرداخت، بر مبنای جمع ارزش گمرکی کالا و حقوق ورودی مندرج در پروانه گمرکی توسط گمرکهای سراسر کشور تعیین میشود. پس از تعیین شدن مبلغ مالیات، قبض پرداخت مالیات علیالحساب به نام اشخاص حقیقی یا حقوقی با ذکر مشخصات از طریق گمرکها تهیه و برای پرداخت به واردکنندگان کالا تسلیم میشود.
در مرحله بعد اشخاص حقیقی و حقوقی واردکننده موظف هستند مالیات متعلق را به حساب تعیین شده توسط سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت و نسخه مخصوص گمرک را به همراه اظهارنامه کالای وارداتی به گمرک ارائه کنند.
گمرکات کشور نیز باید هر سه ماه یکبار و حداکثر پس از گذشت ده روز از پایان دوره سه ماهه، فهرست کالاهای وارد شده را در تهران به رئیس امور مالیاتی شهر تهران و در شهرستانها به ادارات کل امور مالیاتی تحویل دهند.
مالیات خودروهای وارداتی
نرخ مالیات برای خودروهای وارداتی طبق ماده ۶٢ بودجه سال ١٣۶۴ از ١٠ درصد ضریب، طبق اساسنامه متمم مربوط به بودجه همان سال به ٢٠ درصد افزایش پیدا کرد. همچنین در ماده ۶ قانون دریافت مالیات مقطوع باتوجه به اجناس و خدمات به ٣٠ درصد هم رسید که معیار عمل، وصول درآمد میباشد.
حقالثبت سفارش اجناس و کالا
طبق اساسنامه متمم بودجه در سال ١٣۴۶، سود حقالثبت سفارش اجناس ٢ درصد افزایش پیدا کرد که این میزان باتوجه به ماده ۵ آییننامه اخذ مالیات مقطوع از بعضی اجناس و ارائه خدمات، در سال ١٣۶۶ به ۵ درصد رسید. در ماده ۴۶ اساسنامه بودجه سال ١٣۶٨، نرخ ۵ درصد برای کالا و اجناس مهم و ضروری و نرخ ١۵ درصد برای سایر اجناس در نظر گرفته شد.
درآمدهای جایگزین دروازهای
وصول این درآمدها باتوجه به ماده ٢ اساسنامه لغو مالیات دروازهای میباشد، که طبق این قانون درآمدهای گمرکی و بهره بازرگانی همه واردات در کشور که از طریق گمرک دریافت میشود، صدی شش اضافه خواهد شد که ۶ درصد آن طبق ماده ۴٠ اساسنامه بودجه سال ١٣۴۴ براساس ردیف ویژهای در بودجه اعمال خواهد شد.
چه گروههایی از پرداخت مالیات بر واردات کالا معاف هستند؟
- وارداتی که توسط وزارتخانهها، موسسات دولتی، شهرداریها و دستگاههایی که تأمین بودجه آنان به وسیله دولت میباشد انجام شود.
- واردات ماشین آلات، تجهیزات خط تولید و مواد اولیه برای تولید کالاها توسط واحدهای تولیدی
- کسر مطالبات گمرک که پس از ترخیص کالا از واردکننده طبق مقررات اخذ میشود.
- کالاهای همراه مسافر، مطابق قوانین و مقررات گمرک جمهوری اسلامی ایران و محمولههای وارده از طریق گمرکات پست
شرکتهای دارای گواهی خوش حسابی از دارایی که شامل:
- مودیانی که ثبت اطلاعات آنها در پایگاه اینترنتی خدمات الکترونیک مودیان مالیاتی کامل باشد.
- مودیانی که اظهارنامه و صورت سود و زیان سال مالی قبل را تسلیم کرده باشند
- مودیانی که اقدام به پرداخت بدهیهای مالیاتی قطعی کرده باشند.
البته مودیان خوش حساب، مودیانی که در سال اول فعالیت خود هستند را شامل نمیشود. - شرکتهای تولیدی دارای پروانه بهرهبرداری
کارتهای بازرگانی و فرار مالیاتی
تا چند سال پیش بسیاری از کسانی که قصد فرار مالیاتی داشتند و اتفاقا شامل تجار بزرگ با صادرات و واردات در مقیاسهای بزرگ هم بودند، اقدام به استفاده از کارتهای بازرگانی اجارهای یا کارتهای ثبت شده به نام افراد فقیر میکردند. در چنین شرایطی علاوه بر اینکه مشکلات اقتصادی متعددی برای جامعه ایجاد میشد، دولت توانایی شناسایی این افراد و اخذ مالیات واردات کالا از آنان را نداشت.
سخن پایانی
در آخر بازهم تاکید میشود که نرخ مالیات در همه موارد باید نرخی معقول و کارشناسی شده باشد.
اگر نرخ مالیات بر واردات کالا معقول و منطقی باشد میتواند برای حمایت از تولید داخل، کاهش جذابیت قاچاق کالا و تنظیم قیمتها در بازار بسیار موثر باشد. اما در غیر این صورت گرانی در کشور افزایش پیدا خواهد کرد و علاوه بر ایجاد تورم، واردات کالاهای قاچاق افزایش پیدا میکند که این امر باعث میشود تولیدکنندگان داخلی انگیزه خود را از دست بدهند و به مرور، میزان تولید داخلی در کشور بسیار پایین خواهد آمد.
به پایان مقاله مالیات بر واردات رسیدیم، امیدواریم این مقاله مفید واقع شده باشد.
ممنون از همراهیتان.
مجموعه AccTrain طی سالها تلاش ارايه کننده انواع نرم افزارحسابداری موجود در بازار می باشد،.
مفتخریم پاسخ گوی نیاز شما باشیم .
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مالیات و مباحث مالی با ما همرا باشید.
مباحث مرتبط :
- سیر تا پیازه حسابداری مدیریت : ویژگی ها و اهداف آن
- حسابداری : آینده شغلی رشته حسابداری و اصول اولیه آن
- صندوق مکانیزه فروش چیست؟ علت استفاده از آن چیست؟
- همه آن چیزی که باید در مورد نرم افزار حسابداری صنعتی بدانید
- همه آن چیزی که درباره حسابداری مدیریتی باید بدانید
- ثبت شرکت : همین حالا شرکت خود را ثبت کنید!
- آیا نرم افزار حسابداری اندروید می تواند قابل اعتماد باشد؟
- بررسی وظایف کارشناس حسابداری در هر یک از شاخه
- تجدید ارزیابی داراییها چیست و چرا باید انجام شود؟
- با دفاتر حسابداری بیشتر آشنا شوید
- استارت آپ : چگونه استارت آپ خود را آغاز کنیم؟