قوانین حسابداری ، حسابداران بدانند!

قوانین حسابداری

قوانین حسابداری ، حسابداران بدانند!

آیا می دانید قوانین حسابداری کدام اند ؟

امروزه حسابداری به یکی از پرطرفدارترین و حتی کاربردی ترین رشته‌ها در بازار کار تبدیل شده است، و همین امر باعث شده افراد بسیاری آن را به عنوان رشته تحصیلی خود انتخاب کنند و یا حتی تمایل داشته باشند که آن را در کنار دیگر امور زندگی خود به طور کاربردی بیاموزند.

حسابداری زبان تجارت است و شما به عنوان یک حسابدار با تسلط به قوانین و اصول آن می‌‌توانید در جنبه‌های اقتصادی و مالی زندگی خود تصمیمات درستی را بگیرید. بنگاه‌های اقتصادی در هر زمینه‌ای که فعالیت داشته باشند همیشه به یک حسابدار حرفه ای نیاز خواهند داشت و اگر زمینه کاری آن‌ها در مقیاس بزرگتر باشد باید نسبت به انتخاب حسابدار خود حساسیت بیشتری به خرج دهند.
بهتر است بدانید حسابداری یکی از رشته هایی است که شما در زمان کارآموزی هم می‌توانید درآمد داشته باشید.

برای کسب اطلاعات بیشتر در حوزه علم حسابداری و درآمد حسابداران می‌توانید به محتواهای درآمد حسابداران و اصول حسابداری مراجعه نمایید.

انجام دقیق و کارآمد امور حسابداری نیازمند تخصص، تجربه و علم زیادی است.
حسابداران باید علاوه بر تسلط بر اصول و فروض حسابداری بر قوانین دیگری نیز به طور کامل آگاه و مسط باشند.
در ادامه به بررسی ابتدایی و اولیه در حیطه قوانینی که حسابداران باید بدان مسلط باشند خواهیم پرداخت.

٩ مورد از قوانين حسابداری !

  1. استانداردهای حسابداری
  2. قانون مالیات‌های مستقیم
  3. قانون مالیات‌ بر ارزش افزوده
  4. آیین نامه تحریر دفاتر قانونی
  5. قانون کار
  6. قانون تأمین اجتماعی
  7. قانون تجارت
  8. قانون مجازات اسلامی
  9. قانون حمایت از حقوق مصرف‌کننده

استانداردهای حسابداری

استاندارد‌های حسابداری قوانین و مقررات حاکم بر امور حسابداری است که در واقع مرز و حدود فعالیت حسابداران را به آن‌ها نشان می‌دهد. استانداردهای حسابداری از پایه‌ای ترین و مهم ترین اصولی هستند که یادگیری و تسلط بر آن‌ها برای هر حسابداری ضروری می باشد. استانداردها در کشور ما به دو دسته استانداردهای بین‌المللی و استانداردهای ملی قابل تقسیم هستند.

به صورتی کلی دو گروه بانک‌ها و شرکت های بیمه‌ای بورسی باید استانداردهای حسابداری بین المللی را رعایت کنند. هم چنین شرکت‌های بورسی با سرمایه بیشتر از ۱۰ هزار میلیارد هم ملزم به رعایت استانداردهای بین المللی می‌باشند. استانداردهای حسابداری شامل سه بخش است، بخش اول بخش شرح مسئله است که به تشریح و توصیف مشکلات رایج در حسابداری می‌پردازد.

بخش دوم بخش مستدل است که به ارائه توضیح استدلالی و راه های مقابله با مشکلات به وجود آمده در حسابداری می‌پردازد. بخش سوم بخش ارائه راهکار است که به ارائه راهکارهای مطلوب برای تصمیم‌گیری بهتر در جهت رفع مشکلات موجود در حسابداری می‌پردازد.

در محتوای استاندارد های حسابداری برای تهیه صورت های مالی این دسته از قوانین را به طور کامل و جامع مورد بررسی قرار داده‌ایم.

قانون مالیات‌های مستقیم

مالیات امروزه دغدغه ی بسیاری از شرکت ها و مؤسسات ،افراد صاحب اموال و دارایی است و یکی از عمده ترین مسائلی است که هر کسب و کاری به هنگام آغاز فعالیت خود آن را در نظر می‌گیرد. قانون مالیات‌های مستقیم قوانینی هستند مربوط به آن بخش از مالیات‌‌ها که مستقیما از درآمد افراد و ثروت افراد می‌شود.
کشورها با توجه به سیاست‌های خود سقفی از درآمدها را مشمول معافیت مالیات می‌دانند و برای بالاتر از این سقف مالیات به حساب می‌آورند.
قوانین مالیاتی در ایران به دو دسته مالیات‌های مستقیم و غیر مستقیم قابل تقسیم هستند.

اصلی‌ترین اهداف قانون مالیات‌های مستقیم مساوات در توزیع ثروت بین اقشار جامعه، عدالت اجتماعی و رشد اقتصادی کشور است.

جهت مطالعه باب‌های قانون مالیات‌های مستقیم بر لینک زیر کلیک کنید:

قانون مالیات‌ بر ارزش افزوده

در سال ١٣٨٧ قانون مالیات بر ارزش افزوده به طور رسمی آغاز به کار کرد.
معنی مالیات بر ارزش افزوده این است که کسانی که مصرف کننده بیشتری هستند باید مالیات بیشتزی بپردازند.

مالیات باور ارزش افزوده از جمله مالیات‌های تکلیفی است، یعنی باید مالیات بر ارزش افزوده را از مشتریان خود با درصدهایی که تعیین می‌شود بگیریم و به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت کنیم. در سال ۴ مرتبه اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده تنظیم می‌گردد.در فصل بهار تا ١۵ تیرماه، در فصل تابستان تا ١۵ مهرماه، در فصل پاییز تا ١۵ دی‌ماه و در فصل تابستان تا ١۵ فروردین ماه سال بعد فرصت برای تسلیم اظهارنامه ارزش افزوده وجود دارد.

افرادی که مشغول فعالیت اقتصادی هستند و نسبت به عرضه کالا و خدمات فعالیت دارند، همچین افرادی که واردات و صادرات انجام می‌دهند مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده هستند.

آیین نامه تحریر دفاتر قانونی

دفاتر قانونی به دفاتر کل، روزنامه و مشاغل گفته می‌شود که جهت ثبت روندها و روال‌های مالی باید هر بنگاه تجاری که ملزم به پرداخت مالیات است آن‌ها استفاده کند. در دفاتر قانونی تمام عملیات‌های مالی شرکت یا بنگاه‌های تجاری ثبت می شود و پس از تکمیل آن باید آن را به اداره مالیات تحویل دهید.

 در اینجا باید به یک نکته توجه کنیم، اگر تحریر دفاتر مطابق قوانین لازمه ثبت در نظر گرفته شود محاسبه مالیات به روش خوداظهاری است یعنی بنگاه تجاری با ارائه مدارک لازم میزان سود وزیان خود را مشخص و مالیات خود را اعلام می‌کند، اما اگر در تحریر دفاتر قانونی از موارد لازم استفاده نشود محاسبه مالیات به صورت علی‌الراس انجام می‌شود یعنی بازرسین سازمان امور مالیاتی کشور مستقیم به بنگاه تجاری شما مراجعه و با بررسی مدارک و شواهد لازم میزان مالیات شما را تعیین خواهند کرد.

وزیر امور اقتصادی و دارایی در تاریخ 28/11/1394 به پیشنهاد سازمان امور مالیاتی کشور و به استناد ماده 95 اصلاحیه قانون مالیات‌های مستقیم، مصوب31/4/ 1394 آیین نامه اجرایی این ماده را به شرح زیر تصویب نمود:

” آیین نامه مربوط به نوع دفاتر اسناد و مدارک و روش‌های نگهداری و نمونه اظهارنامه مالیاتی و نحوه ارائه برای رسیدگی و تشخیص درآمد مشمول مالیات موضوع ماده 95 اصلاحی قانون مالیات‌های مستقیم “

قانون کار

قانون کار در سال ١٣۶٨ توسط مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید.
پس از تصویب این قانون اختلاف نظرهایی بین شورای نگهبان و مجلس شورای اسلامی در مورد برخی از ماده‌های این قانون به وجود آمد، که به این ترتیب مجمع تشخیص مصلحت نظام برای بررسی اختلافات وارد عمل شد و در نهایت در سال ١٣۶٩ با اصلاح و تتمیم مواد دیگر به تصویب مجمع تشخیص مصلحت نظام رسید. قانون کار دارای ٢٠٣ ماده و ٢١ تبصره است.
این قانون تمام کارفرمایان، کارگران کارگاه‌ها، موسسات تولیدی، صنعتی، خدماتی و کشاورزی است و آن را تحت حمایت قرار می‌دهد.

قانون تأمین اجتماعی

قانون تامین اجتماعی یکی از مهم ترین قوانین در کشور است که برای کارگران و پرسنل اهمیت زیادی دارد.

اجرای درست این قوانین توسط کارفرمایان تأثیر مهمی در وضعیت بازنشستگی کارگران و برخورداری از حقوق و مزایای آن می‌باشد. این قانون شامل ١١٨ ماده و ۴٠ تبصره است که پس از تصویب در مجلس سنا در تاریخ نوزده سه پنجاجار در تاریخ سوم تیر پنجاجار به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید.

قانون تجارت

قانون تجارت قواعد و مقررات حاکم در زمینه حقوق تجارت است، این قوانین بر روابط بازرگانان و تجار حاکم است و قبل از اینکه این قانون تصویب شود شرع به عنوان قانون برروابط و معاملات حاکم بود و اگر تجار در معاملات خود دچار مشکلی می‌شدند قانون همان شرع و قانون مدنی عمومی بود.
این قانون شامل ٣٠٠ ماده می‌باشد.

قانون مجازات اسلامی

قانون مجازات اسلامی به بررسی جرم و مجازات می‌پردازد.
این قانون مهم‌ترین قانون کیفری در ایران است که شامل ٧٢١ ماده می‌باشد و در سال ١٣٩٢ تصویب شده است.
با استفاده از این قانون می‌توان دریافت هر جرمی چه مجازاتی دارد، چگونه می‌توان جرم را اثبات کرد و …
در ابتدا این قانون در تاریخ ٨ مرداد ماه ١٣٧٠ تصویب و به مدت ۵ سال اجرا شد تا در مرحله عمل این قانون مورد بررسی قرار بگیرد، در سال ١٣٧۵ اجرای این قانون به مدت ١٠ سال دیگر نیز تمدید شد و تا سال ١٣٩٠ به طور آزمایشی اجرا می‌شد، در طی مدت اجرای این طرح مجلس شورای اسلامی قانون مجازات اسلامی جدیدی را طرح کرد که در سال ١٣٩٢ به اجرا گذاشته و در حال حاضر قانون حاکم و مادر در امور اجرایی می‌باشد.

قانون حمایت از حقوق مصرف‌کننده

این قانون شامل ٢٢ ماده و ١۵ تبصره است که برای حمایت از مصرف کنندگان  در تاریخ ١۵/٧/١٣٨٨ در مجلس شورای اسلامی تصویب و سپس به تایید شورای نگهبان رسید.
طبق این قانون مصرف‌کننده شامل هر شخص حقیقی یا حقوقی است که کالا یا خدمتی را خریداری می‌کند. عرضه کنندگان کالا و خدمات به کلیه تولید کنندگان، واردکنندگان، توزیع کنندگان، فروشندگان کالا و ارایه‌کنندگان خدمات فنی و حرفه‌ای و همچنین کلیه دستگاه‌ها، موسسات و شرکت‌هایی که شمول قانون ب آن‌ها مستلزم ذکر یا تصریح نام است و به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم و به صورت کلی یا جزئی کالا یا خدمت به مصرف‌کننده ارائه می‌نماید اطلاق می‌شود.

آشنایی با قوانین چک

از آنجایی که امروزه چک یکی از پرکاربردترین و مهم‌ترین استاد تجاری در معاملات محسوب می‌شود، حسابداران باید به قوانین مربوط به صدور چک، چگونگی دریافت دسته چک، چگونگی مطالبه وجه در صورت برگشت خوردن چک، اثرگذاری چک برگشتی بر صاحب حساب چک و همچنین بازگرداندن اعتبار صاحبان چک در صورت برگشت خوردن آن آشنایی کامل داشته باشند.
البته همانطور که می‌دانید قوانین درحوزه چک بسیار گسترده است و همچنین به تازگی قوانین جدیدی نیز در رابطه با این اسناد افزوده شده است که دانستن این قوانین به حسابداران برای داشتن معاملات پرسود با بازدهی بیشتر ضروری است.

آشنایی با قوانین بودجه

از مهم‌ترین قوانینی که حسابداران باید به آن آشنا باشند قوانین مربوط به حوزه بودجه است.
یک بنگاه تجاری، چه کوچک و چه بزرگ قطعا همراه با مدیریت صحیح بودجه می‌تواند به اهداف خود برسد و حسابداران اگر به قوانین مربوط به بودجه مسلط باشند می‌توانند بودجه‌بندی بنگاه تجاری مورد نظر را به طرز صحیحی انجام دهند تا مشکلات موجود در آن حوزه رفع شود. همچنین یک بنگاه تجاری با کمک حسابداران می‌تواند از بودجه مربوط به هر بخش با توجه به موقعیت آن مطلع شوند و با تخصصی که حسابداران دارند برنامه‌ریزی بودجه را به بهترین شکل ممکن برای هر بخش انجام دهند.

به پایان مقاله قوانین حسابداری رسیدیم، امیدواریم این مقاله مفید واقع شده باشد.

ممنون از همراهیتان.
مجموعه AccTrain  طی سالها تلاش  ارايه کننده انواع نرم افزارحسابداری موجود در بازار می باشد،.
مفتخریم پاسخ گوی نیاز شما باشیم .

جهت کسب اطلاعات بیشتراز حسابدار‌‌ی و نرم افزارهای حسابداری با ما همراه شوید.

مباحث مرتبط :



ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.