مراحل و استاندارهای مدیریت ریسک

مدیریت ریسک

مراحل و استاندارهای مدیریت ریسک

مدیریت ریسک فرایند شناسایی و پاسخ مناسب به عوامل خطرساز می‌باشد.
با مدیریت ریسک می‌توان ریسک‌های احتمالی، کیفیت آن‌ها و همچنین تاثیر آن‌ها در آینده معاملات و پروژه‌ها را مورد بررسی قرار داد، و همچنین راهکارهای لازم را برای کاهش ریسک‌ها و نحوه درست برخورد با شرایط در هنگام مواجهه با ریسک را انجام داد.

معاملات در بازارهای مالی مختلف مثل فارکس، سهام، قراردادهای آتی و… همیشه چالش برانگیز و سودآور است و هیچوقت نمی‌توان درمورد سوددهی یا زیان‌دهی هیچ معامله‌ای با قطعیت نظر داد. قبل از تصمیم گیری درمورد انجام یا عدم انجام معامله در چنین بازارهایی شما باید به چند نکته توجه داشته باشید، این موارد شامل هدف از سرمایه‌گذاری، سطح تجربه و توانایی شما است.
ریسک سرمایه خود را در نظر بگیرید و تاکید می‌شود که لطفاً مبالغ و سرمایه‌ای را برای معاملات استفاده کنید که در زندگی شما جنبه‌ی ضروری ندارند.

زیرا در چنین معاملاتی احتمال خسارت یا از دست دادن کلیه سرمایه اولیه وجود دارد و شما نباید سرمایه‌ای که توان از دست دادن آن را ندارید برای چنین معاملاتی استفاده کنید. برای گرفتن نتیجه مطلوب شما باید مدیریت ریسک داشته باشید و با انواع ریسک در بازارهای مالی و پروژه‌های مختلف آشنا باشید.
یک معامله‌گر حرفه‌ای همیشه دارای یک برنامه معاملاتی است که این برنامه متشکل از بخش‌های مختلفی است و کوچکترین قسمت این برنامه سیستم معاملاتی است که فرد در معاملات خود از آن استفاده می‌کند.

پس از برنامه معاملاتی مهم‌ترین نکته‌ای که باید به آن توجه داشت مدیریت ریسک می‌باشد و در آخرین مرحله برنامه بهینه‌سازی است که معامله‌گر در معاملات خود از آن استفاده می‌کند.
در این محتوا قصد بررسی مدیریت ریسک به عنوان یکی از مهم‌ترین عنصرهای فرمول موفقیت افراد در زندگی مالی و شغلی و حتی زندگی شخصی را داریم.

مدیریت ریسک چیست؟

مدیریت ریسک فرایندی است که هدف آن کاهش آثار زیان‌آور یک فعالیت از طریق اقدامات آگاهانه برای پیش‌بینی حوادث ناخواسته می‌باشد. طبق دستورالعمل‌های مدیریت ریسک، می‌توان آن را بدین صورت تعریف کرد، استفاده سیستماتیک از سیاست‌ها و رویه‌ها برای برقراری ارتباط و مشاوره، ایجاد زمینه و ارزیابی، معالجه، نظارت، بررسی، ضبط وگزارش ریسک.

ریسک چیست؟

پس از شنیدن کلمه ریسک تنها چیزی که در ذهن می‌آید، خطر و خطر کردن است. اما جالب است بدانید ریسک فقط به معنای خطر کردن و معنی و مفهوم منفی نیست، بلکه مفهوم این کلمه عدم اطمینان از آینده را نشان می‌دهد و حتی ممکن است افراد ریسک‌پذیر پس از قرار گرفتن در شرایط ریسکی نتایج مثبت و سازنده‌ای هم بگیرند.

چرا باید مدیریت ریسک انجام شود؟

مدیریت ریسک با هدف شناسایی ریسک‌های احتمالی، کاهش یا تعدیل ریسک‌ها، فراهم کردن اصول منطقی برای تصمیم‌گیری بهتر در رابطه با ریسک‌ها و همچنین برنامه‌ریزی انجام می‌شوند.

در واقع مدیریت ریسک شامل مراحل زیر است:

  1. برنامه‌ریزی
  2. شناسایی
  3. ارزیابی
  4. اداره کردن
  5. نظارت و گزارش‌دهی

مرحله اول

در مرحله اول یعنی برنامه‌ریزی نحوه مدیریت خطرات احتمالی در معاملات یا پروژه مشخص شده و با توسعه طرح‌ها، مدیریت ریسک برای پروژه تکمیل می‌شود. این طرح تیم مدیریت ریسک را مشخص خواهد کرد و نقش‌ها و مسولیت‌های افراد را تعریف می‌کند و همچنین معیار ارزیابی ریسک‌های شناسایی شده را مستند خواهد کرد.

مرحله دوم

در مرحله دوم یعنی شناسایی باید ریسک‌ها شناسایی شوند، که می‌توانند شامل موارد مختلفی مثل ریسک در تولید، کاربرد ابزارآلات، کارمندیابی، برنامه و بودجه و…. باشد. دراین مرحله افراد تیم دورهم جمع می‌شوند و ریسک‌های احتمالی را شناسایی می‌کنند، سپس آن‌ها را در لیست ریسک‌های پروژه ثبت می‌کنند. پس از ثبت ریسک‌ها، افراد تیم جلساتی را تشکیل داده و در این جلسات از تجربیات هم استفاده می‌کنند و ریسک‌ها را مورد بررسی و تبیین قرار می‌دهند.

مرحله سوم

در مرحله سوم یعنی ارزیابی، ریسک‌هایی که شناسایی شده‌اند بر اساس وقوع و پیامدهای احتمالی‌‌شان ارزیابی می‌شوند، در مرحله ارزیابی پیامدهای حاصل از ریسک از نظر هزینه، برنامه‌ریزی و تکنیک و همچنین انتخاب پیامد دارای بیشترین تاثیر، بسیار مهم و قابل توجه است.
برای مثال یک ریسک از نظر هزینه ممکن است نشان‌دهنده تاثیر کم آن بر پروژه باشد اما این درحالی است که این ارزیابی از نظر برنامه‌ریزی می‌تواند حاکی از تاثیر بالای آن بر پروژه باشد، از این رو باید سطح بالایی از ریسک را در برنامه‌ریزی در نظرگرفت.

مرحله چهارم

مرحله چهارم مرحله اداره کردن است که چهار روش برای اداره وجود دارد.

  • کاهش

کاهش به معنای ایجاد طرح‌هایی عملیات برای کاهش احتمال ریسک و پیامدهای احتمالی‌‌ آن است.

  • اجتناب

در این روش تلاش بر این است که تغییر در چیزی برای اجتناب کامل از ریسک انجام شود.

  • واگذاری

در روش واگذاری ریسک به گروه دیگری واگذار می‌شود، که تهیه بیمه نامه مثال خوبی برای آن است.

  • پذیرش

در این روش بدون ایجاد طرح‌های کاهشی، احتمال وجود ریسک پذیرفته می‌شود و علت آن ممکن است به این دلیل باشد که هزینه طرح‌های کاهشی بیشتر از آن است که هزینه‌های ناشی از ریسک احتمالی را پوشش دهد.

البته روش معمول برای کاهش ریسک استفاده از طرح‌های کاهشی می‌باشد.

مرحله پنجم

در مرحله پنجم که نظارت و گزارش‌دهی می‌باشد باید از کارکردهای موثر برنامه‌های مربوط به اداره کردن اطمینان حاصل کرد، از این‌رو ریسک را باید در حین تکمیل مراحل مدیریت ریسک، مجدداً مورد ارزیابی و بازنگری قرارداد تا از احتمال وجود آن آگاه شد. البته ممکن است ریسک کاملا از بین نرود اما می‌توان آن را تا حد ممکن کاهش داد. حتی باید توجه داشت که ریسک‌های کم و کوچک نیز تحت کنترل باشند تا از بروز ریسک‌های بزرگ‌تر جلوگیری شود.

استاندارهای مدیریت ریسک

استاندارهای مختلفی برای مدیریت ریسک توسط موسسه ملی استانداردها و فناوری، موسسه مدیریت پروژه، انجمن محاسبات بیمه و مالی و استانداردهای ایزو برای خدمت به حوزه‌های مدیریت پروژه، مهندسی، امنیت، اوراق بهادار مالی، ارزیابی‌های عملیاتی، فرآیند‌های صنعتی و… تدوین شده و مورد استفاده قرار می‌گیرند.

استاندارهای مدیریت ریسک در بسیاری از مواقع باعث افزایش اطمینان در فرضیات، اهداف و تصمیمات خواهند شد.
این استانداردها برای ادغام بهترین روش‌ها و کمک به ساده‌سازی و بهبود پیاده‌سازی‌های مدیریت ریسک برای مشاغل طراحی شده‌است.

مدیریت ریسک چقدر باید ادامه داشته باشد؟

مدیریت ریسک درواقع یک فرایند مستمر است و افراد برای اخذ بهترین نتایج و کسب بیشترین سود، باید مدیریت ریسک را در تمام طول عمر فعالیت‌های خود انجام دهند. معمولا در ابتدای شروع یک پروژه مثل معامله یا فعالیت اقتصادی، بسیاری از ریسک‌های احتمالی پیش‌بینی می‌شوند و با گذشت زمان پروژه به وقوع ریسک‌ها نزدیک و نزدیک‌تر خواهند شد. به همین دلیل نیاز است که مدیریت ریسک در تمام مراحل یک پروژه انجام شود.

سخن پایانی

در نهایت توجه داشت باشید همانطور که گفته شد مدیریت ریسک در ابعاد مختلف زندگی مخصوصا مالی و سرمایه‌گذاری بسیار مهم است و باعث می‌شود امور لازم در زمانی که باید به بهترین شکل ممکن انجام شوند و همچنین باعث تمایز شرکت‌ها و فروشندگان هنگام تصمیم‌گیری در شرایط مختلف خواهد شد. علاوه بر این توجه داشته باشید، مدیریت ریسک و برنامه‌ریزی برای یک مدیریت ریسک موفق باید باتوجه به ریسک شرایط پروژه یا معامله صورت بگیرد و یک مدیریت ریسک موفق باید به صورت روزانه و دائم انجام شود تا بهرین نتیجه از آن گرفته شود.

به پایان مدیریت رسیدیم، امیدواریم این مقاله مفید واقع شده باشد.

ممنون از همراهیتان.
مجموعه AccTrain  طی سالها تلاش  ارايه کننده انواع نرم افزارحسابداری موجود در بازار می باشد،.
مفتخریم پاسخ گوی نیاز شما باشیم .

جهت کسب اطلاعات بیشتراز حسابدار‌‌ی و نرم افزارهای حسابداری با ما همراه شوید.

مباحث مرتبط :

4 دیدگاه برای “مراحل و استاندارهای مدیریت ریسک

مدیریت ریسک در اصل همون مشاوره در زمینه مدیریته؟

دی 6, 1399 در 10:43 ب.ظ

    مریم چوپانی

    ارسال پاسخ

    بله دوست عزیز به نوعی مدیریت و پیش بینی میزان سود و یا ضرر شرکت است .

    دی 7, 1399 در 12:30 ب.ظ

مطلب مفیدی بود ????????

دی 6, 1399 در 10:44 ب.ظ

    مریم چوپانی

    ارسال پاسخ

    ممنون از حضور سبزتان

    دی 7, 1399 در 12:29 ب.ظ

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.