با روش‌های ارسال صورت معاملات فصلی آشنا شوید.

صورت معاملات فصلی

با روش‌های ارسال صورت معاملات فصلی آشنا شوید.

صورت معاملات فصلی یکی از مهم‌ترین گزارشاتی است که حسابداران باید آن را تهیه کنند.

با توجه به مقدمه محتوای قوانینی که حسابداران باید بدانند، امروزه حسابداری به یکی از پرطرفدارترین و حتی کاربردی ترین رشته‌ها در بازار کار تبدیل شده و این امر باعث شده افراد بسیاری آن را به عنوان رشته تحصیلی خود انتخاب کنند و یا حتی تمایل داشته باشند که آن را در کنار دیگر امور زندگی خود به طور کاربردی بیاموزند.

حسابداری زبان تجارت است و شما به عنوان یک حسابدار با تسلط به قوانین و اصول آن می‌‌توانید در جنبه‌های اقتصادی و مالی زندگی خود تصمیمات درستی را بگیرید. بنگاه‌های اقتصادی در هر زمینه‌ای که فعالیت داشته باشند همیشه به یک حسابدار حرفه ای نیاز خواهند داشت و اگر زمینه کاری آن‌ها در مقیاس بزرگتر باشد باید نسبت به انتخاب حسابدار خود حساسیت بیشتری به خرج دهند.
انجام دقیق و کارآمد امور حسابداری نیازمند تخصص، تجربه و علم زیادی است.

در این محتوا به بررسی صورت معاملات فصلی به عنوان یکی از مهم‌ترین گزارشاتی که حسابداران آن را تهیه می‌کنند. و هم چنین بررسی افراد مشمول آن، موارد معافیت، موارد موجود در صورت‌معاملات فصلی و… خواهیم پرداخت.

معاملات فصلی و صورت معاملات فصلی چیست؟

معاملات فصلی در واقع تمام خرید و فروش‌هایی است که افراد حقیقی و حقوقی در مدت زمان معین انجام می‌دهند.
صورت معاملات فصلی فهرستی از تمام این مبادلات به همراه اطلاعات مورد نیاز است که افراد موظف به تسلیم آن به سازمان امور مالیاتی می‌باشند.
زمان تعیین شده برای معاملات فصلی به صورت سه ماهه می‌باشد، آغاز هر فصل آغاز این دوره سه ماهه است.
در واقع صورت‌های معاملات فصلی راهکارهایی هستند که باعث افزایش دقت، سرعت و شفافیت در روند ارزیابی مالیات و دریافت صورتحساب معاملات در بازه های زمانی کوتاه مدت می شود.
دریافت صورت‌معاملات فصلی چند سالی است که در ایران به صورت رسمی رواج یافته است.

چه افرادی ملزم به ارسال صورت معاملات فصلی هستند؟

بر اساس قانون مالیات‌های مستقیم سه دسته از افراد ملزم به تهیه و ارسال صورت معاملات فصلی می‌باشند.

  • اشخاص حقوقی شامل شرکت‌های مختلف
  • اشخاص حقیقی یا مشاغل مختلف
  • صاحبان مشاغلی که مشمول اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده هستند.

صورت معاملات فصلی شامل چه اطلاعاتی است؟

در صورت معاملات فصلی باید اطلاعات معامله طبق استانداردهای سازمان امور مالیاتی شامل، شماره اقتصادی خریدار و فروشند، شماره کوتاژ اظهارنامه گمرکی، کد گمرک ترخیص کننده و شماره اختصاصی افراد خارجی در موارد صادرات و واردات باشند.
همچنین توجه داشته باشید که در معاملات ارزی باید مبالغ ارزی، نوع ارز، نرخ برابری ارز و معادل ریالی معامله انجام شده در صور‌تحساب‌ها و اسناد ذکر شود.

معافیت‌های صورت معاملات فصلی

با توجه به تمام قوانینی که برای ارسال صورت معاملات فصلی وجود دارد در برخی موارد استثنائاتی هم برای ارسال آن در نظر گرفته شده است.

موارد معاف از از ارسال صورتحساب

  • خرید و فروش سهام الشرکه و حق تقدم سهام یا سهام الشرکه
  • خرید و فروش و سود و کارمزد اوراق بهادار
  • سود و کارمزد جریمه‌های بانک، صندوق تعاون و…
  • کمک‌ها، جوایز و هدایای بلاعوض
  • وجوه پرداختی بابت حق نگهداری ساختمان محل فعالیت
  • مبالغی که تحت عنوان جریمه یا خسارت و تنوع جریمه و مالیات پرداخت می‌شود
  • حق عضویت اعضاء مجامع حرفه‌ای، احزاب و انجمن‌ها و تشکل‌های غیردولتی

موارد معاف از درج شماره اقتصادی

  • معامله با شاغلین حوزه کشاورزی، دامداری، دامپروری و…
  • خرید از فروشندگانی مثل ارگان‌ها و نهادهای دولتی که ملزم به ثبت در نظام مالیاتی نیستند.
  • فروش کالا و خدمات به مصرف‌کننده نهایی
  • معامله با اشخاص حقیقی با مبلغ تا ۵ درصد حدنصاب

برای ارسال صورت معاملات فصلی، چقدر زمان دارید؟

همانطور که پیش‌تر گفته شد با توجه به نام این صورت معاملات باید آن‌ها به صورت فصلی تهیه و به سازمان امور مالیاتی تحویل دهید. پس از تهیه این صورت‌ها مودیان مالیاتی تا ۴۵روز پس از پایان فصل فرصت برای ارسال صورت‌های معاملات فصلی خود دارند.

ارسال اموری که مراجع قانونی با آن‌ها سروکار دارد امری واجب است و در صورت عدم ارسال شما مجبور به پرداخت جریمه می‌باشید. البته طبق صلاحدید وزیر مربوطه پس از گذشت زمان معین و عدم ارسال صورت معاملات امکان تمدید مهلت ارسال وجود دارد.

مشاهده صورت معاملات فصلی اعلام شده

مشاهده صورت معاملات فصلی اعلام شده طرف مقابل، تا آخرین فصل قبل آخرین دوره ارسال
طبق آخرین تغییرات سامانه سازمان امور مالیاتی کشور که آدرس آن Tax.gov.ir می‌باشد، امکان مشاهده گزارشات فصلی اعم از خرید و فروش و قراردادهای سال مورد نظر تا آخرین فصل قبل امکان پذیر است.

برای این منظور شما باید به یه سایت سازمان امور مالیاتی کشور مراجعه کنید و در قسمت صورت‌معاملات فصلی گزینه مشاهده گزارشات را انتخاب کنید و سپس می‌توانید پس از انتخاب سال مالی مپرد نظر خود از فصول یکی را انتخاب و گزارشات که طرف مقابل ارسال کرده را مشاهده کنید.

خوب است که از این امکانی که در اختیارتان قرار دارد به خوبی استفاده کنید تا در صورتی که به هر دلیلی از سوی طرف مقابل گزارشات اشتباهی برای صورت معاملات فصلی ارائه شده باشد، با طرف مقابل خود هماهنگی لازم را برای تصحیح آن انجام دهید یا آن را حذف کنید.

تخلفات در صورت معاملات فصلی

  • ارسال نکردن صورت معاملات از طریق روش‌های اعلام شده توسط سازمان امور مالیاتی
  • عدم ذکر شماره اقتصادی طرفین معامله، عدم صورتحساب، استفاده از شماره اقتصادی دیگری در صورتحساب خود و استفاده از شماره اقتصادی خود در صورتحساب دیگر افراد

نحوه ارسال صورت معاملات فصلی

طبق ماده ١۶٩ قانون مالیات‌های مستقیم تنها روش ارسال صورت‌های معاملات از طریق الکترونیکی می باشد.
سازمان‌ امور مالیاتی از پذیرش صورت‌ها به صورت دستی خودداری می‌کند.

توجه داشته باشید که صورت معاملات فصلی با ارزش افزوده متفاوت است.
به‌گونه‌ای که صورت معاملات فصلی تنها محدود به ارائه فهرست معاملات بدون دریافت مالیات جداگانه می‌باشد اما مالیات بر ارزش افزوده نوعی مالیات است که مشمولین آن ملزم به ارائه صورت‌های معاملات فصلی می‌باشند.

روش‌های ارسال صورت معاملات فصلی

  • به صورت آنلاین
    در این حالت شما باید به صورت آنلاین به سامانه صورت معاملات فصلی مراجعه کرده و صورت معاملات فصلی خود را به صورت دستی رکورد کرده و آن را به سامانه ارسال کنید.
    توجه داشته باشید در صورت نداشتن شماره اقتصادی، افراد برای ثبت معاملات در سامانه می‌توانند از کد ملی خود در بازه زمانی درخواست صدور شماره اقتصادی استفاده کنند.
    به بیان دیگر ممکن است گاهی اوقات افراد قبل از دریافت شماره اقتصادی معاملاتی را انجام دهند که واجب است آن‌ها را ثبت کنند اما برای ارسال آن‌ها نیاز به شماره اقتصادی داشته باشند، در این حالت افراد می توانند از کد ملی خود به عنوان شماره اقتصادی استفاده کنند.
    اما توجه داشته باشید تنها زمانی می توانید از کد ملی به عنوان شماره اقتصادی استفاده نمایید که هنوز شماره اقتصادی خود را دریافت نکرده باشید و پس از دریافت آن ارسال و ثبت تمام صورت‌های معاملات فصلی باید به وسیله شماره اقتصادی شما انجام شود.
  • به صورت آفلاین
    برای استفاده از این روش شما باید به سایت سازمان امور مالیاتی مراجعه کنید و نرم‌افزار‌ صورت معاملات فصلی را دانلود و روی سیستم خود اجرا کنید.
    در طول زمان استفاده از این نرم‌افزار و ثبت گزارشات نیازی به متصل بودن به اینترنت ندارید و تنها در زمان ارسال اطلاعات باید به اینترنت متصل باشید.

بهترین راه برای تهیه صورت معاملات

قطعا پس از کسب اطلاعات در حوزه صورت معاملات و حساس بودن اطلاعات آن چیزی که ذهن شما را درگیر می‌کند نحوه تهیه این صورت‌ها می‌باشد. تهیه گزارشات و صورت‌های حسابداری ملزم به داشنن تخصص، دقت و سرعت بالا به همراه ظرافت و پیچیدگی‌های خاص خود است.
باید از روش‌هایی برای تهیه آن‌ها استفاده کنید که هیچ خطایی در آن‌ها وجود نداشته باشد.

اما نگران نباشید! برای تهیه این صورت‌ها شما می‌توانید با اطمینان از نرم‌افزار‌های حسابداری موجود در بازار استفاده کنید.
بدون تردید و با خیالی آسوده می‌توانید امور حسابداری بنگاه‌های تجاری خود را به نرم‌افزار حسابداری سپیدار که یکی از بهترین‌ها و اولین‌ها در ایران می‌باشد بسپارید.

به پایان مقاله صورت معاملات فصلی رسیدیم، امیدواریم این مقاله مفید واقع شده باشد.

ممنون از همراهیتان.
مجموعه AccTrain  طی سالها تلاش  ارايه کننده انواع نرم افزارحسابداری موجود در بازار می باشد،.
مفتخریم پاسخ گوی نیاز شما باشیم .

جهت کسب اطلاعات بیشتراز حسابداری و نرم افزارهای حسابداری با ما همراه شوید.

مباحث مرتبط:

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.