هر آنچه که باید درباره صنعت بیمه بدانید ؟!

صنعت بیمه

هر آنچه که باید درباره صنعت بیمه بدانید ؟!

آیا صنعت بیمه و تاریخچه آن را میشناسید؟ در ‌‌دنیای امروز بیمه جزء اولین و مهم‌ترین نیازهای افراد حقیقی و حقوقی است. متأسفانه هنوز هم افرادی وجود دارند که آنطور که باید به اهمیت بیمه در زندگی توجه نمی‌کنند و خود و عزیزانشان را تحت پوشش بیمه قرار نمی‌دهند.
زندگی همه ما ممکن است به دلیل مشکلات پیش بینی نشده‌ای مثل زلزله، سیل، بیماری‌های سخت، تصادف و … کاملا تحت تأثیر قرار بگیرد و هزینه‌هایی را به وجود بیاورد که برای تأمین آن‌ها به کمک دیگران نیاز داشته باشیم. در چنین شرایطی داشتن بیمه کمک بسیار بزرگی به ما خواهد کرد و افراد بدون نیاز به کمک گرفتن از کسی و از بین رفتن عزت نفس خود، تا حدود زیادی قادر به حی مشکلات خود خواهند بود.

در این محتوا به بررسی صنعت بیمه ، معنی و مفهوم بیمه، علت نیاز به بیمه و تاریخچه این صنعت در کشور خواهیم پرداخت، با ما همراه باشید.

بیمه چگونه به وجود آمد؟

بیمه‌های زندگی برای اولین بار زمانی تشکیل شدند که سربازان رومی قسمتی از دستمزد خود را در صندوق‌هایی جمع‌آوری می‌کردند تا اگر در جنگ کشته شدند آن مبلغ به خانواده‌های آنان برسد.

بیمه چیست؟

بیمه یک لازمه بسیار مهم برای کاهش خسارت و هزینه‌های اتفاقاتی است که غیر قابل پیش‌بینی هستند. این اتفاقات می‌توانند شامل تصادف، مرگ، بیمارهای خاص، پدیده‌های طبیعی مثل سیل، زلزله، صاعقه و… باشند.
بیمه قراردادی  است که بین دو طرف بیمه گر و بیمه گذار منعقد می‌شود، در این قرارداد بیمه‌گر یعنی شرکت بیمه تعهد می‌کند که در برابر پرداخت حق بیمه توسط بیمه‌گذار یا فرد بیمه شده، خسارت و زیان واردشده به او را در شرایط نابسامان و ناخواسته‌ای که پیش می‌آید پرداخت کند.

تاریخچه صنعت بیمه در ایران

تاریخچه بیمه در ایران برای اولین بار به سال ١٢٧٠ برمی‌گردد، در آن زمان ناصرالدین شاه قاجار امتیاز تاسیس اداره حمل و نقل و صنعت بیمه در ایران را به شخصی روسی به نام لازار واگذار کرد، اما در آن زمان این طرح اجرایی نشد. سپس در سال ١٢٨٩ و در زمان حکومت احمدشاه دو فرد روسی دیگر به نام‌های نادژا و مرکوری فعالیت‌های بیمه‌ای را در ایران آغاز کردند که باعث شد به ترتیب شرکت‌های خارجی دیگری هم در ایران به فعالیت‌های بیمه‌ای بپردازند و حدود ٢۵ سال بیمه ایران در دست افراد خارجی باشد. در سال ١٣١۴ حدود ٢٩ شرکت بیمه خارجی در کشورما مشغول به کار بودند و سرانجام در سال ١٣١۴ الکساندر آقایان و علی‌اکبر داور با سرمایه‌ای دولتی اولین شرکت سهامی بیمه ایران را تأسیس کردند و باعث شکل‌گیری تحولی در زمینه بیمه شدند.

جالب است بدانید تا قبل از آن زمان هیچگونه  شرکت کاملا ملی بیمه‌ای در خاورمیانه وجود نداشت و همین امر باعث شد که بسیاری به مقابله با این شرکت بپردازند.

در سال ١٣١۶ قانونی توسط مجلس شورای اسلامی تصویب شد که به موجب آن بیمه، سازمان‌های دولتی به شرکت بیمه ایران واگذار شد و شرکت‌های دولتی موظف بودند ٢۵ درصد از بیمه‌هایی که صادر می‌کنند را در شرکت بیمه ایران، به بیمه اتکایی تبدیل کنند. در سال ١٣٣١ و در دولت دکتر مصدق فعالیت شرکت‌های بیمه‌ای خارجی در ایران محدود شد و در بین سال‌های ١٣٢٩ تا ١٣۴٣ تعدادی شرکت بیمه‌ای ایرانی خصوصی تاسیس شد که بسیار هم موفق و مورد توجه بودند. در همان سال ١٣۵٠ شرکت‌های بیمه‌ای چون بیمه تهران، بیمه دانا، بیمه ایران و بیمه حافظ در ایران تأسیس شدند. این روند به همین ترتیب هر ساله گسترش یافت و شرکت‌های خصوصی و دولتی بیشتر و بیشتری در ایران تأسیس شد تا به امروز که تعداد بسیار زیادی شرکت بیمه در کشور مشغول فعالیت هستند و تعدادی از آنان بسیار معتبر و شناخته‌شده می‌باشند.

حق بیمه چیست؟

طبق ماده 6 قانون تامین اجتماعی، حق بیمه عبارت از وجوهی است که به حکم این قانون و برای استفاده از مزایای موضوع بیمه به سازمان مربوطه پرداخت می‌گردد. حق بیمه را می‌توان با توجه به دو عامل تعیین کرد، اولین عامل احتمال وقوع حادثه و وارد شدن خسارت در آینده است که بر اساس آن حق بیمه بررسی و محاسبه می‌شود، عامل دیگر بررسی این است که آیا احتمال وقوع حادثه برای فرد تحت پوشش بیمه بیشتر از میانگین است یا کم‌تر؟
هزینه‌ای که هنگام بروز خسارت توسط شرکت بیمه به بیمه گذار پرداخت می‌شود از جمع‌شدن حق بیمه‌های پرداختی به شرکت بیمه مربوطه می‌باشد.

حق بیمه چگونه پرداخت می‌شود؟

طبق قانون سازمان تامین اجتماعی افراد در جامعه به دو دسته کارگر و کارفرما تقسیم می‌شوند.
به بیان ساده یعنی افرادی که حقوق را پرداخت می‌کنند کارفرما و کسانی که حقوق را دریافت می‌کنند کارگر محسوب می‌شوند. طبق ماده ۲۸ قانون سازمان تأمین اجتماعی ۳۰٪ از حقوق هر کارگر باید به سازمان بیمه تأمین اجتماعی پرداخت شود که ۲۳٪ حق بیمه را کارفرما پرداخت می‌کند و ۷٪ از این مبلغ از حقوق کارگر کسر می‌شود.

چرا باید تحت پوشش صنعت بیمه باشیم؟

همانطور که در محتوای حق بیمه هم گفته شد، بسیاری از ما شاهد افرادی بوده‌ایم که به دلیل اتفاقات پیش بینی نشده‌ای مثل حوادث طبیعی، تصادف، بیماری یا مشکلاتی از این قبیل زندگیشان دست‌خوش تغییرات بسیار زیادی شده و خسارت زیادی به آن‌ها وارد شده است. ممکن است به دلیل بیماری‌های سخت، نبود مسکن، بهداشت یا غذای مناسب سلامتی و جان افراد مورد تهدید قرار بگیرد، ممکن است افراد بدون داشتن گواهینامه تصادف کنند و مجبور به پرداخت دیه‌های سنگین و یا حتی زندان باشند.

بیمه مانند پس انداز و میراث برای آینده می‌ماند و کمک می‌کند که در مقابل حوادث پیش بینی نشده که ممکن است جبران آن‌ها خارج از توان ما باشد را بدون از دست دادن احترام و عزت نفس از بیمه استفاده کنیم و نیازمند کمک دیگران نباشیم. بنابراین افرادی که سرپرست خانوار هستند و زندگی و آینده عزیزانشان برایشان مهم است، همچنین کارفرمایانی که سلامت پرسنلشان برایشان اولویت می باشد بهتر و ضروری است از انواع بیمه‌های موجود استفاده کنند و خود و عزیزانشان را تحت پوشش بیمه قرار دهند.

انواع بیمه در صنعت بیمه کشور ما

بیمه‌ها در کشور ما به دو دسته بیمه‌های اجتماعی و بیمه‌های بازرگانی تقسیم می‌شوند.
 بیمه‌های اجتماعی تحت نظر سازمان تامین اجتماعی می‌باشد که شامل بیمه بازنشستگی و خدمات درمانی می‌باشد.
بیمه سازمان تامین اجتماعی در دسته بیمه‌های اجباری قرار دارد و هر کارفرمایی موظف است کارگران خود را تحت پوشش این بیمه قرار دهد. بیمه های بازرگانی در دسته بیمه های اختیاری قرار دارد و شما می توانید به عنوان بیمه گذار به شرکت‌های بیمه مراجعه کرده و بیمه نامه تهیه کنید تا در مواقع بروز حوادث خسارت‌های مالی و جانی تحت پوشش بیمه قرار بگیرد.

بیمه های بازرگانی به دو دسته بیمه های اموال و اشخاص قابل تقسیم هستند.

*بیمه های اموال

  • بیمه آتش سوزی
  • باربری
  • اتومبیل (بیمه بدنه و شخص ثالث)

*بیمه اشخاص

  • بیمه عمر
  • بیمه درمان تکمیلی
  • بیمه حوادث
  • بیمه مسئولیت

بیمه مسئولیت یکی دیگر از انواع بیمه است، در این بیمه مسئولیت افراد در برابر موضوعات مختلف بیمه می‌شود.
جالب است بدانید یکسری بیمه‌های خاص وجود دارد که ممکن است مورد استفاده افراد کمتری قرار بگیرد اما به هر حال لازم است، بیمه‌هایی مثل بیمه پول در صندوق، بیمه وام بانکی، بیمه اسب و…
برای کسب اطلاعات بیشتر در حوزه بیمه‌های مذکور می‌توانید از محتوای حق بیمه استفاده کنید.

اصول بیمه در صنعت بیمه شامل چه چیزهایی است؟

 اصول صنعت بیمه  در تمام انواع بیمه یکسان بوده و برای همه آن‌ها صدق می‌کند.

  • بیمه ارزش واقعی اموال را تحت پوشش قرار می‌دهد یعنی بیمه پوششی برای زیان‌های عاطفی ندارد.
  • باید برای محاسبه حق بیمه امکان محاسبه احتمال وجود خسارت وجود داشته باشد.
  • خسارت‌های وارده نباید عمدی باشند یا اینکه قبل از تحت پوشش بیمه قرار گرفتن به محدوده آمده باشند.
  • برخی از زبان‌های مالی وجود دارند که تنها تولید می‌تواند پاسخگوی آن باشد و از توان پرداخت شرکت‌های بیمه‌ای خارج است.

مثل جنگ، تابش‌های هسته‌ای و…

سخن پایانی

توانایی مالی افراد هنگام مواجه با خسارات و مشکلات احتمالی با توان موسسات و شرکت‌های بیمه قابل مقایسه نیست، و به تبع قدرت پرداخت و پوشش مالی شرکت‌های بیمه بسیار بیشتر از اشخاص می‌باشد. به ضرورت وجود بیمه در طول مقاله کاملا اشاره شد اما متأسفانه امروزه بسیاری از افراد نسبت به اموال خود همچنان بی‌توجهی دارند و به این نکته توجه نمی‌کنند که ارزش خانه و دفتر کار آنان بسیار بیشتر از هزینه‌ای است که باید به عنوان حق بیمه پرداخت کنند.
همچنین اگر به تاریخچه بیمه نگاهی بیندازید کاملا متوجه ضرورت آن و نیاز انسان‌ها به آینده‌نگری برای مواجهه با حوادث احتمالی خواهید شد، بنابراین بهتر است اگر تحت پوشش بیمه نیستید هرچه سریع‌تر پس از بررسی و تحقیقات لازم بیمه مناسب خود را تهیه کنید و به نگرانی درمورد آینده پایان دهید.

به پایان مقاله صنعت بیمه رسیدیم، امیدواریم این مقاله مفید واقع شده باشد.

ممنون از همراهیتان.
مجموعه AccTrain  طی سالها تلاش  ارايه کننده انواع نرم افزارحسابداری موجود در بازار می باشد،.
مفتخریم پاسخ گوی نیاز شما باشیم .

جهت کسب اطلاعات بیشتراز حسابدار‌‌ی و نرم افزارهای حسابداری با ما همراه شوید.

مباحث مرتبط :

4 دیدگاه برای “هر آنچه که باید درباره صنعت بیمه بدانید ؟!

خیلی عالی بود

دی 8, 1399 در 3:42 ب.ظ

    مریم چوپانی

    ارسال پاسخ

    ممنون از نظرتون که به ما انگیزه میدید????

    دی 9, 1399 در 12:08 ب.ظ

بسیار مفید و جامع ????

دی 8, 1399 در 8:45 ب.ظ

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.