مفهوم حسابرسی داخلی چیست؟ با وظایف اصلی حسابرس داخلی آشنا شوید.

حسابرسی داخلی

مفهوم حسابرسی داخلی چیست؟ با وظایف اصلی حسابرس داخلی آشنا شوید.

حسابرسی داخلی یکی از روش‌های امن و مستقل است که با ارائه یک رویکرد سیستماتیک، راه و روش‌های لازم برای ارزیابی و بهبود فرآیندها، مدیریت ریسک، کنترل و همچنین کمک به سازمان برای تحقق به اهداف موردنظر آن را انجام می‌دهد.
در حسابرسی داخلی تلاش بر این است تمام امور طبق برنامه و روالی مشخص و به گونه‌ای اثربخش انجام شود و همانطور که از نام آن مشخص است بر فعالیت‌ها داخلی یک بنگاه تجاری نظارت می‌کند.

برای درک بهتر مفهوم حسابرسی داخلی بهتر است ابتدا به مفهوم حسابرسی نگاهی بیندازیم.

حسابرسی چیست؟

به طور کلی به بررسی گزارشات مالی ارائه شده در گزارشات سالانه بنگاه‌های تجاری، توسط فردی که مستقل از شرکت می‌باشد حسابرسی یا حسابرسی مستقل گفته می‌شود، همچنین به کسی که وظیفه بررسی صحت اطلاعات و اسناد مالی و همچنین بررسی اسناد ارائه شده با اصول و موارد قانونی حسابداری را دارد حسابرس گفته می‌شود.

گزارشات مالی نیز شامل ترازنامه، صورت درآمد، صورت تغییرات حقوق صاحبان سهام، صورت گردش نقدی و یادداشت‌های حسابداری که شامل خلاصه‌ای از سیاست‌های مهم حسابداری و همچنین یادداشت‌های توضیحی است، می‌باشد.

ماهیت انواع حسابرسی

حسابرسی‌ها بر اساس ماهیت و کاری که انجام می‌دهند به ارزیابی سیستم کنترل داخلی، اهداف ثباتی و همچنین https://acctrain.irرسیدگی‌های خاص قابل تقسیم هستند.

در حسابرسی با اهداف ثباتی به جزئیات پرداخته می‌شود و تمام اعداد و ارقام موجود در صورت‌های مالی مورد بررسی قرار می‌گیرد تا صحت یا عدم صحت آنان اعلام ‌شود. در حسابرسی رسیدگی‌های خاص نیز کارفرمایان اگر احساس کنند در شرایط خاصی قرار دارند یا شک داشته باشند که تخلف یا اختلاسی صورت گرفته‌ است به انجام حسابرسی می‌پردازند. اما سیستم کنترل داخلی به ارزیابی سیستم‌های داخلی می‌پردازد تا نقاط قوت و ضعف آنان را مورد بررسی قرار دهد و موضوع بحث این مقاله نیز می‌باشد.

در این محتوا قصد بررسی حسابرسی داخلی، اعمالی که در حسابرسی داخلی انجام می‌گیرد، اهداف حسابرسی داخلی، تفاوت آن با حسابرسی خارجی و دیگر موارد کاربردی حوزه‌ی حسابرسی داخلی خواهیم پرداخت، با ما همراه باشید.

حسابرسی داخلی چیست؟

همانطور که در ابتدای محتوا گفته شد حسابرسی داخلی نوعی سیستم کنترلی است که مدیران سازمان‌ها و بنگاه‌های تجاری برای واضح و مشخص شدن هزینه‌های انجام شده و بررسی وضعیت مالی و دارایی بنگاه‌ها انجام می‌دهند.

حسابرس داخلی کیست؟

حسابرس داخلی یکی از افراد مالی و حسابداری بنگاه تجاری است که اجازه دسترسی به تمام اطلاعات و اسناد مالی و غیرمالی را داشته و همچنین امکان برقراری ارتباط با مدیران ارشد را نیز دارد. حسابرسی داخلی یک سمت بسیار مهم در هر سازمانی است و اگر فرآیند حسابرسی داخلی به طور دقیق انجام شود، از اشتباهات مالی جلوگیری شده و به حفظ دارایی‌ها در طولانی مدت کمک خواهد شد.

هدف از انجام حسابرسی داخلی چیست؟

  • حسابرسی داخلی منابع مالی و همچنین انحرافات مالی را کنترل می‌کند تا از بروز مشکلات مالی، اشتباهات و زیان‌های جبران‌ناپذیری که ممکن است به وجود بیایند جلوگیری شود.
  • با استفاده از حسابرسی داخلی می‌توان سوءاستفاده های مالی که ممکن است توسط افراد مختلف انجام شود شود را شناسایی کرد تا از بروز خسارت‌های مالی بیشتر جلوگیری شود.
  • حسابرس داخلی منابع در حال هدر و منابعی که از آن‌ها در مسیر درستی استفاده نمی‌شود را شناسایی کرده و به مدیران ارشد مربوطه گزارش می‌دهد.
  • حسابرسی داخلی علاوه بر شناسایی و جلوگیری از انحرافات مالی، تمام مواردی که ممکن است به بنگاه تجاری ضرر و زیان مالی وارد کند را بررسی و از آنان جلوگیری به عمل می‌آورد.
  • حسابرسی داخلی الزامات قانونی را در سازمان یا شرکت اجرا می‌کند و در صورت عدم اجرا یا اجرای نادرست هریک از قوانین در صدد اجرا و اصلاح آنان برمی‌آید.

ویژگی‌های یک حسابرس داخلی موفق چیست؟

  • حسابرس داخلی باید بر اصول و فنون گزارش‌دهی مسلط باشد و همچنین دارای اختیار امضا و مهر باشد تا گزارشات خود را با مهر و امضای خودش ارائه دهد.
  • یک حسابرس داخلی موفق باید مستقل و قوی باشد تا برای برای دستبابی به منافع شخصی دیگران، تحت نفوذ و سلطه افراد دیگر سازمان با هر سمت و جایگاهی که هستند قرار نگیرد.
  • در صورت مستقل بودن حسابرس داخلی می‌تواند به تمام اسناد و مدارک مالی و غیرمالی که در تهیه گزارشات مورد نیاز است دسترسی کامل داشته باشد.
  • حسابرس داخلی علاوه بر دسترسی به مدارک و اسناد مالی مورد نیاز، در صورت لزوم می‌تواند به بخش‌های مختلف شرکت مانند سرمایه‌گذاری، اداری، حقوق و دستمزد، استراتژیک و… مراجعه و مدارک آنان را مورد بررسی قرار دهد.

وظایف اصلی حسابرس داخلی چیست؟

علاوه بر موارد ابتدایی که پیش‌تر به آن‌ها اشاره شده وظایف اصلی یک حسابرس در بنگاه‌های تجاری شامل موارد زیر می‌باشد.

  • حسابرس داخلی باید گردش مالی و همچنین حساب‌های بانکی بنگاه مربوطه را مورد بررسی و کنترل قرار دهد.
  • حسابرس داخلی باید بر تمام عملیات انجام شده در سال مالی مربوطه و همچین موارد مربوط به هزینه‌ها و بودجه‌ها اشراف کامل داشته باشد تا خطاهای آنان را مورد بررسی قرار دهد.
  • همچنین باید عملیات مربوط به فرایند پرداخت حقوق و دستمزد و چگونگی پرداخت حقوق را به خوبی بشناسد و در صورت نیاز اسناد آنان را بررسی نماید تا از بروز انحرافات جلوگیری شود.
  • حسابرس داخلی باید بر تمام عملیات‌های مربوط به حساب‌های تنخواه در واحد‌های مختلف شرکت و همچنین خریدهای داخلی که انجام می‌شود نظارت داشته باشد و فاکتورهای هزینه صادر شده را با اطلاعات موجود مطابقت دهد.
  • تسلط کامل بر فرایند انبار گردانی شرکت و اطلاع از ورود و خروج‌هایی که در انبار انجام می‌شود از دیگر وظایف یک حسابرس داخلی می‌باشد، همچنین او باید تمام ورود و خروج کلیه اجناس و مواد در انبار را با ایجاد سند برای آن‌ها در اختیار داشته باشد.

و در نهایت باید گفت یک حسابرس داخلی منظم و موفق باید برای کنترل و بررسی تمام بخش‌های یک بنگاه، برنامه مخصوصی داشته باشد و از عملکرد هریک از آنان یک سرفصل ارزیابی تهیه کند تا بر اساس آن امور اجرایی مدنظر خود را انجام دهد.

تفاوت حسابرسی داخلی و خارجی در چیست؟

حسابرسی داخلی و خارجی تفاوت‌های زیادی با یکدیگر دارند و در واقع می‌توان گفت که هر کدام از حسابرسان داخلی و خارجی امور خود را برای دستیابی به اهداف متفاوتی انجام می‌دهند.

همانطور که پیش‌تر مورد بررسی قرار گرفت یک حسابرس داخلی اسناد و مدارک مالی و غیرمالی را برای پیگیری اهداف مالی بنگاه و همچنین کشف انحرافاتی که در روند فعالیت‌ بخش‌های مختلف وجود دارند مورد بررسی قرار می‌دهد اما در حسابرسی خارجی، حسابرسان مستقل صورت‌های مالی و اسناد آن را بررسی می‌کنند تا گزارشات مدنظر خود را برای اعلام صحت عملکرد شرکت در زمینه‌های بررسی شده ارائه کنند.

از دیگر تفاوت‌های این دو سیستم حسابرسی این است که حسابرسان داخلی از داخل سازمان و بنگاه مربوطه انتخاب می‌شوند، اما حسابرس خارجی یا حسابرس مستقل باید فردی خارج از سازمان مربوطه باشد و با تأیید موسسات خدمات حسابداری و حسابرسی انتخاب شود.

حسابرسان خارجی کاملا مستقل هستند و با دستور مدیران فعالیت نمی‌کنند و تنها تحت استاندارهای مشخصی گزارشات را تهیه و به سازمان‌های دولتی و سهامداران ارائه می‌نمایند. اما بر خلاف آنان حسابرسان داخلی باید علاوه بر مستقل بودن در حیطه کاری خود در شرکت پاسخگوی مدیران ارشد خود نیز باشند و گزارشات خود را به آنان ارائه کنند.

سخن پایانی

حسابرسی‌های داخلی و خارجی که انجام می‌شود آینه و بازتاب فعالیت کارکنان و مدیریت شماست، بنابراین به کارفرمایان توصیه می‌شود برای نظارت کامل و شناخت بهتر عملکرد پرسنل خود در مواقع لازم حسابرسی‌های داخلی لازم را انجام دهند تا علاوه بر تسلط بر پرسنل و نحوه کارکرد آنان بر روند پیشرفت و بازدهی بنگاه تجاری خود نیز اشراف کامل داشته باشند.
همچنین از پرسنل خود بخواهید برای ارائه گزارشات بهتر و دقیق‌تر هنگام حسابرسی خارجی نیز نسبت ثبت کامل و دقیق اطلاعات مالی در صورت‌های مالی حساسیت لازم را داشته باشند.

به پایان مقاله حسابرسی داخلی رسیدیم، امیدواریم این مقاله مفید واقع شده باشد.

ممنون از همراهیتان.
مجموعه AccTrain  طی سالها تلاش  ارايه کننده انواع نرم افزارحسابداری موجود در بازار می باشد،.
مفتخریم پاسخ گوی نیاز شما باشیم .

جهت کسب اطلاعات بیشتراز حسابدار‌‌ی و نرم افزارهای حسابداری با ما همراه شوید.

مباحث مرتبط :



ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.