حسابداری ارزهای دیجیتال : از سکههای فلزی تا بیت کوین
در این محتوا به بررسی ارزهای دیجیتال، توضیحاتی کاربردی برای شناخت انواع ارزهای دیجیتال و همچنین حسابداری ارزهای دیجیتال در ایران خواهیم پرداخت. از هزاران سال پیش تا کنون کالاها، سکهها، پولهای کاغذی در انواع مختلف با ارزشهای مختلف در معاملات مورد استفاده قرار میگیرند.
دولتها در ابتدا فلزهای با ارزش را با وزن مشخص و عدد مشخص کننده ارزش آن برای انجام معاملات در اختیار افراد قرار میدادند. در چند صد سال اخیر و با گذشت زمان اسکناسهای کاغذی نیز توسط دولتها چاپ شدند و در اختیار مردم قرار گرفتند. یکی از علل تبدیل شدن سکه به اسکناس کاغذی چاپ ارزانتر اسکناس نسبت به ضرب سکهها بود، همچین همانطور که حدس میزنید حمل و نقل اسکناس بسیار راحتتر از سکه است.
یکی از نکات قابل توجه پس از رواج یافتن چاپ اسکناس این است که کشورها با گذشت زمان بدون توجه به این که چه مقدار طلا و دارایی در خزانههای خود دارند، اقدام به چاپ اسکناس نمودند و در نهایت نتیجه آن مواجه تمامی کشورها با تورم به صورت شدید یا ملایم است.
پس از گذشت مدتی، حتی دیگر افراد از اسکناس هم برای انجام معاملات خود استفاده نکردند و به جای آن استفاده از کارتهای اعتباری بانکها رواج یافت که به وسیله آنان به راحتی میتوانید به اطلاعات بانکی خود دستیابی داشته باشید و به خرید و فروش و معامله بپردازید. در نهایت و پس از سیر اینگونه پول در طول تاریخ، شرایطی به وجود آمد که یک فرد یا افراد یا حتی شاید گروهی، به صورت ناشناس و با نام مستعار اقدام به ایجاد ارزهای دیجیتال کردند.
ارز دیجیتال چیست؟
ارزهای دیجیتال یا ارزهای رمزنگاری شده از کریپتوکارنسی میآیند.
ترجمه فارسی کریپتوکارنسی همان ارزهای رمزنگاری شده است.
اما بسیاری از افراد این نوع ارز را تحت عنوان ارزهای دیجیتال میشناسند.
ارزهای دیجیتال ارزهایی هستند که به صورت غیرقابل رویت و مجازی هستند و تقریبا یک دهه است که در دنیا برای انجام معاملات مورد استفاده قرار میگیرند. با گذشت زمان پس از اینکه تعدادی از شرکتها حاضر شدند خدمات خود را در مقابل دریافت ارزهای دیجیتال انجام دهند، یا دریافت و پرداخت آن در کشورهای مختلف به رسمیت شناخته شد، باعث شد که توجهها به سمت این نوع از ارزها جلب شود و ارزش آنها روز به روز افزایش یابد، به طوری که باعث ثروتمند شدن بسیاری از افراد شدهاند.
*جالب است بدانید که امروزه حتی برای خرید از سایت آمازون هم میتوانید از ارزهای دیجیتال استفاده کنید.
بازار ارزهای دیجیتال، حتی در ایران هم بسیار رونق یافته و سایتها صرافیهای دیجیتال زیادی وجود دارند که به خرید و فروش ارزهای دیجیتالی میپردازند.
یکی از اولین مواردی که در حوزه ارزهای دیجیتال باید آن را بدانید، بلاکچین است.
بلاکچین چیست؟
ارزهای دیجیتال در محلی به نام بلاکچین نگهداری میشوند.
بلاکچین به معنای بلوکهای زنجیرهای است.
در گذشته تمام دادهها در دیتابیس قرار میگرفتند اما امروزه، اطلاعات در یک سری از کامپیوترهایی که به هیچ عنوان قابل هک نیستند و از لحاظ امنیتی به هیچ عنوان خدشه دار نمیشود، نگهداری میشوند.
اولین ارزهای دیجیتال عرضه شده در بازار بیتکوین، اتریوم و ریپل هستند.
این سه ارز اولین ارزهای دیجیتال عرضه شده و همچنین شناختهشده تریم ارزهای دیجیتال هستند.
جالب است بدانید در حال حاضر بیش از ۵٠٠٠ ارز دیجیتال در بازار وجود دارد که تنها حدود ١٠٠٠ ارز دیجیتال، در دسته ارزهای دیجیتال معتبر قرار میگیرند. افراد با تبلیغات فراوان به سمت سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال نامعتبر کشیده میشوند که پس از مدتی، دیگر خبری از شرکتی که در آن سرمایه گذاری انجام شده نخواهد بود.
به دلیل عدم آشنایی صحیح با ارز دیجیتال، کلاه برداری و تقلب در این زمینه بسیار زیاد است.
پس توجه داشته باشید:
که اولین نکته درمورد سرمایه گذاری در حوزه ارزهای دیجیتال، کسب اطلاعات صحیح و کافی در این زمینه و سپس انتخاب ارز دیجیتال مناسب و معتبر برای سرمایهگذاری است.
اولین قدم شناخت ارزهای دیجیتال
برای اولین قدم در شناخت ارزهای دیجیتال، شما میتوانید به سایت زیر مراجعه کرده و پرونده تمامی ارزهای دیجیتال به همراه تعداد و قیمتهای آنها را به طور کامل مورد بررسی قرار دهید.
www.coinmarketcap.com
اگر قصد سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتالی غیر از ارزهای معرفی شده در سایتهای ذکر شده دارید، لطفا به هیچ وجه این کار را انجام ندهید. در عین حال توجه داشته باشید که اگر ارز دیجیتالی در سایت مذکور قرار داشته باشد دلیل بر معتبر بودن آن نیست، زیرا شرکتهای ارزهای دیجیتال میتوانند با پرداخت مبالغی نام خود را وارد این سایتها کنند.
*جالب است بدانید بیت کوین که اولین و درحال حاضر ارزشمندترین ارز دیجیتال موجود در بازار است برای اولین بار در سال ٢٠٠٩ عرضه شد، اما هنوز هم مشخص نیست که صاحب و عرضه کننده این ارز چه کسی میباشد.
٢١ میلیون بیت کوین در دنیا وجود دارد که در حال حاضر ١٨ میلیون آن دارای صاحب است و باقی آن میتواند مورد معامله قرار بگیرد. همچنین با توجه به محبوبیت بیت کوین در دنیا در بسیاری از کشورهای دنیا مثل آمریکا، کانادا، استرالیا و حتی ترکیه و گرجستان دستگاههای خودپرداز بیت کوین وجود دارد.
استخراج کننده یا ماینر بیت کوین چیست؟
افرادی که به شبکه بیت کوین سرویس ارائه میکنند و تأیید تراکنشها را انجام میدهند ماینر میباشند.
ماینرها یا استخراج کنندهها در قبال کار محاسباتی که انجام میدهند تعداد مشخصی بیت کوین که هر چهار سال یکبار مقدار آن تغییر میکند را به عنوان پاداش دریافت میکنند.
بیت کوینی که ماینرها به عنوان پاداش دریافت میکنند در واقع بیت کوینهای جدیدی هستند که متعلق به کسی نیستند. علت نامگذاری این فرایند تحت عنوان استخراج این است که این عملیات مانند استخراج فلزات ارزشمند از معدن میباشد زیرا تایید تراکنشهای بیت کوین به دلیل رمزنگاریهایی که دارد کار سخت و پیچیدهای است و نیازمند سیستمهای قوی با توان پردازشی بسیار بالا میباشد.
تراکنش بیت کوین چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
تراکنشهای بیت کوین در شبکه بلاک چین ذخیره میشوند و همه افراد میتوانند یک نسخه از آن را داشته باشند و شاهد تمامی تراکنشات باشند، این امر باعث ایجاد شفافیت و امنیت برای بیت کوین میشود که از مزایای بسیار مهمی هم محسوب میشوند. با ایجاد شفافیت از انجام تخلفاتی که طبق روشهای رایج در پشت پرده انجام میشود جلوگیری خواهد شد و امنیتی که ایجاد میکند باعث جلوگیری از دستکاری در شبکه بلاک چین میشود.
حسابداری ارزهای دیجیتال
در خصوص حسابداری ارزهای دیجیتال هنوز استاندار حسابداری خاصی نه به طور بین المللی و نه در سیستم داخلی برای ارزهای دیجیتال تدوین نشده است.
اما اگر شما یا بنگاه تجاری شما در شرایطی قرار گرفتید که خرید و فروش ارز دیجیتال را انجام دادید.
برای جلوگیری از بروز مشکلات در زمینه قانون مالیات یا قانون تجارت مجبور به ثبت این معاملات هستید و باید با توجه به استانداردهای موجود این کار را انجام دهید.
در ابتدا توجه داشته باشید که با توجه به استانداردهای حسابداری، ارزهای دیجیتالی در دسته وجوه نقد قرار نمیگیرند.
زیرا طبق تعریفات، وجوه نقد باید قابلیت دیداری داشته باشند و شما بتوانید آن را ببینید.
اما ارزهای دیجیتالی همانطور که از نام آنها مشخص است دیجیتالی و غیر قابل رویت هستند.
از طرف دیگر به دلیل وجود ریسک در آن دارای خاصیت نقدپذیری خاصی نیستند.
پس با توجه به موارد گفته شده میتوان ارزهای دیجیتال را در زمینه داراییهای نامشهود در نظر گرفت.
ارزهای دیجیتال دارای ماهیت عینی نیستند.
بنابراین برای ثبت معاملات ارزهای دیجیتال، آن را در سرفصل کل داراییهای نامشهود و تحت عنوان ارز دیجیال یا ارز رمز نگاری شده یا هرچیزی که مدنظر خودتان است در حساب معین تعریف نمایید.
در معادل آن میتواند بانک،جاری شرکا، اسناد پرداختنی، چک یا هرچیز دیگری باشد.
سپس برای مثال ذکر شود که” برای خرید یک واحد بیت کوین”
حال فرض کنید پس از مدتی با افزایش قیمت بیت کوین، شما قصد فروش آن را با قیمتی بیشتر دارید.
در ابتدا مانند تمام معاملات دیگر برای ثبت، ورودی شما میتواند بانک باشد و معادل مبلغی که آن را به فروش رساندهاید ثبت میشود و در قسمت بستانکار داراییهای نامشهود را به میزان بهای تمام شده، یعنی مبلغی که در ابتدا آن را خریداری کرده و در دفاتر شما ثبت شدهاست، بستانکار میکنید.
حال تکلیف تفاوت قیمت بین مبلغ خریداری شده و فروخته شده چیست؟
برای مثال ارزی در زمان افزایش قیمت فروخته میشود.
بنابراین دارای سود است و به این ترتیب در قسمت بستانکار ثبت سود و زیان ارز دیجیتال یا درآمدهای غیر عملیاتی را به میزان سود به دست آمده انجام میدهید.
اما توجه داشته باشید که این مبلغ ثبت شده تحت عنوان سود مشمول پرداخت مالیات خواهد شد.
حال اگر فروش در زمان نامساعد بازار انجام شود و شما از معامله خود زیان ببینید ثبت آن چگونه انجام میشود؟
مراحل ثبت مانند موارد گفته در حالت قبل است با این تفاوت که در انتها برای ثبت زیان باید آن را در قسمت بدهکار تحت عنوان زیان ارز دیجیتال ثبت میکنید.
سخن پایانی
در انتها میتوان گفت توجه داشته باشید که ارزهای دیجیتال را همهی افراد میتوانند ایجاد و عرضه کنند، اما لزوما همهی آنها موفق، شناختهشده و معتبر نخواهند بود. زمینه ساز موفق بودن آنان پذیرفته شدن ارزها توسط جامعه، شرکتها و موسسات خدماتی است که حاضر باشند در ازای کالا و خدمات خود از ارزهای دیجیتال را دریافت کنند.
بنابراین برای سرمایهگذاری در زمینه ارزهای دیجیتال، حتما از ارزهای معتبر استفاده کنید.
به پایان مقاله حسابداری ارزهای دیجیتال رسیدیم، امیدواریم این مقاله مفید واقع شده باشد.
ممنون از همراهیتان.
مجموعه AccTrain طی سالها تلاش ارايه کننده انواع نرم افزارحسابداری موجود در بازار می باشد،.
مفتخریم پاسخ گوی نیاز شما باشیم .
جهت کسب اطلاعات بیشتراز حسابداری و نرم افزارهای حسابداری با ما همراه شوید.
مباحث مرتبط :
- تجارت چیست؟چه کسانی باید قوانین آن را بدانند؟
- از سوپر مارکت مالی خرید کنید !
- اوراق مشتقه وانواع آن
- نرخ صفر مالیاتی
- مرور زمان مالیاتی
- چک بین بانکی
- کارت بازرگانی
- سرکوب مالی چیست؟
- کارمزد و بررسی انواع آن
- جرایم مالیاتی حقوقی
- تنظیم اظهارنامه مالیاتی
- معافیت مالیاتی و راههای تخفیف مالیاتی