صفرتا صد اظهارنامه عملکرد مالیاتی
اظهارنامه عملکرد در واقع یکی از انواع اظهارنامه مالیاتی است.
همانطور که حتما میدانید مالیات به اموال، املاک و اشخاص حقیقی و حقوقی تعلق میگیرد و پولی است از درآمد یا سود حاصل از فعالیت های اقتصادی که افراد موظف هستند برای تامین مخارج عمومی آن را به دولت پرداخت کنند. علت پرداخت مالیات این است که منابع و امکانات برای رسیدن به درآمد و سود اقتصادی از طریق دولت در اختیار آحاد جامعه قرار داده شده است.
میزان مالیات در کشور ما به دو صورت علی الرئس و خود اظهاری قابل تشخیص می باشد.
در حالت علیالرئس مأموران و بازرسین اداره مالیات شخصاً به امور رسیدگی میکنند و پس از بررسی مدارک موجود میزان مالیات شما را تعیین میکنند. اما در حالت خود اظهاری شما پس از تنظیم کردن اظهارنامه خود و مشخص کردن میزان سود و زیان بنگاه اقتصادی خود میزان مالیات خود را تعیین می کنید.
اظهارنامه مالیاتی چیست؟
اظهار نامه مالیاتی در واقع کارنامه مالی است که افراد حقیقی و حقوقی ملزم به پرداخت مالیات، هر ساله در زمان مقرر شده باید آن را به اداره سازمان امور مالیاتی تحویل دهند.
اکنون با خود اظهاری الکترونیکی این کار تحت نظر سامانه متمرکز انجام میشود.
به این نکته توجه داشته باشید که سال مالی با سال مالیاتی متفاوت است.
سال مالیاتی برابر با یک سال شمسی است که از اول فروردین ماه آغاز میشود و تا پایان اسفند ماه ادامه دارد.
اما سال مالی افراد با توجه به تاریخ اساسنامه شرکتهاتعیین میشود.
*طبق ماده ۱۱۰ قانون مالیات های مستقیم برای اشخاص حقیقی آنها موظف هستند اظهارنامه، ترازنامه و صورت سود و زیان متکی به حساب های خود را حداکثر تا ۴ ماه بعد از پایان سال مالیاتی به اداره مالیات برسانند.
برای کسب اطالاعات کامل در زمینه اظهارنامه مالیاتی میتوانید به محتوای نحوه تنظیم اظهارنامه مالیاتی مراجعه نمایید.
در این محتوا هدف ما بررسی اظهارنامه عملکرد مالیاتی است، اینکه اظهارنامه عملکرد مالیاتی چیست؟ به چه دلیلی افراد ملزم به ارائه آن هستند و همچنین به بررسی تمامی موارد پیرامون این موضوع خواهیم پرداخت.
با ما همراه باشید.
اظهارنامه عملکرد مالیاتی چیست؟
اظهارنامه عملکرد در واقع یکی از انواع اظهارنامه مالیاتی است که افراد حقیقی و حقوقی ملزم به تهیه و ارائه آن به سازمان امور مالیاتی هستند. اظهارنامه مالیاتی عملکرد، نشان دهنده نتیجهی فعالیتهای تجاری در یک دوره مالی میباشد که به اظهار درآمدها، هزینهها، بدهیها، داراییها، معافیتها، سرمایهها، بخشودگیهای مالیاتی و… میپردازد.
در واقع اظهارنامه عملکرد باید پس از مشخص شدن میزان سود و زیان بنگاه تجاری تهیه شود و افراد موظفند ٢۵ % از سود کسب شده را به سازمان امور مالیاتی بپردازند.
در اصل مشمولان این قانون باید ریز کلیه سود و زیان فعالیتهای مالی خود را طی این اظهارنامه، به سازمان امور مالیاتی اعلام کنند تا سازمان پس از انجام محاسبات، مالیات افراد مشمول را محاسبه کند.
بنابراین طبق مواردی که گفته شد اظهارنامه عملکرد مالیاتی راهی است که سازمان امور مالیاتی میتواند با صرف وقت و هزینه کمتر، نظارت مستقیم بر مقدار و نحوه پرداخت مالیات مشمولین داشته باشد.
آیا شما ملزم به ارائه اظهارنامه عملکرد مالیاتی هستید؟
ممکن است این سوال برایتان پیش آمده باشد که آیا شما باید اظهارنامه عملکرد مالیاتی ارائه کنید؟
در پاسخ باید گفت افرادی که باید این اظهارنامه را تحویل دهند به دو دسته تقسیم میشوند، اشخاص حقیقی و حقوقی. براساس ماده ٩۵ قانون مالیاتهای مستقیم، افراد حقیقی که دارای کسب و کار هستند و از آن طریق به کسب درآمد میپردازند، وظیفه دارند در تاریخ مشخص شده اظهارنامه عملکرد مالیاتی خود را به سازمان امور مالیاتی تحویل دهند. این اظهارنامه برای یک سال مالی تهیه میشود و مودیان مالیاتی نهایتا تا پایان خرداد ماه زمان دارند تا آن را ارائه دهند.
افراد حقوقی هم که شرکتی را به نام خود ثبت کرده باشند، باید بر اساس ماده ١١٠ قانون مالیاتهای مستقیم، اظهارنامه عملکرد مالیاتی خود را تا پایان تیرماه تهیه کرده و در سایت قرار دهند.
*توجه داشته باشید که اشخاص حقوقی، باید همراه با این اظهارنامه مدارک ثبت شرکت و آگهی آخرین تغییرات را نیز ارائه دهند.
همچنین فرد حقوقی موظف به ارائه ترازنامه سود و زیان خود هم میباشد.
اشخاص حقیقی و حقوقی گروه اول حتما باید ترازنامه ارائه دهند.
این گروه شامل مشاغلی است که خرید و فروش آنها در سال مالی بیشتر از ٣٠ میلیارد ریال باشد.
اگر ده برابر درآمد مشمول مالیات شخص حقیقی یا حقوقی، بیشتر از ٣٠ میلیارد ریال باشد هم مشمول گروه اول میشود. علاوه بر این دو گروه، افرادی که صادرات و واردات انجام میدهند و دارای کارت بازرگانی هستند، صاحبان معادن، کارخانجات و بیمارستانها، هتلها، کلینیکهای تخصصی، زایشگاهها، صرافیها و فروشگاههای زنجیرهای نیز مشمول این قانون هستند و باید ترازنامه مالی خود را نیز تحویل دهند.
مدارک لازم برای ارائه اظهارنامه عملکرد مالیاتی
در واقع مودیان مالیاتی برای تهیه اظهارنامه عملکرد خود باید درآمد نهایی، میزان فروش داخلی و خارجی خود را محاسبه و ارائه کنند.
تسلیم کردن صورت سود و زیان دومین مدرکی است که باید با اظهارنامه عملکرد مالیاتی تسلیم شود. صورت گردش مالی مواد اولیه و کالاهای مورد استفاده باید در اظهارنامه عملکرد قرار بگیرد.
شرکتهای تولیدی و خدماتی باید حتما مبلغ تمام شده کالا یا خدمات انجام شده را در اظهارنامه اعلام نمایند.
ارائه قراردادها، صورت وضعیتها، تعادیل، تغییر مقادیر و در نهایت قیمت تمام شده برای اظهارنامه عملکرد شرکتهای پیمانکاری لازم است. همهی مودیان مالیاتی باید شماره ثبت پلمپ دفاتر قانونی را در اظهارنامه عملکرد مالیاتی خود اعلام کنند.
افراد حقیقی و حقوقی در طول سال مالی، مالیاتهایی مثل مالیات ارزش افزوده یا مالیات تکلیفی را پرداخت میکنند که چنین پرداختهایی نیز باید در اظهارنامه عملکرد ذکر شود. توجه داشته باشید که همراه با تمامی موارد ذکر شده در موارد بالا باید اطلاعات ثبتی و حقوقی مودیان مالیاتی نیز در اظهارنامه عملکرد مالیاتی ذکر شود.
*نکته مهمی که برای ارائه اظهارنامه عملکرد مالیاتی آن را بدانید این است که شما حتما باید در ابتدا در سایت سازمان امور مالیاتی ثبتنام کنند یک کدرهگیری دریافت نمایید.
تا چه زمانی مهلت برای ارائه اظهارنامه عملکرد مالیاتی وجود دارد؟
همانطور که پیشتر به آن اشاره شد، مهلت برای ارائه اظهارنامه عملکرد مالیاتی باتوجه بسته به سال مالیاتی و نوع اشخاص متفاوت است.
- اشخاص حقیقی
پایان سال مالی برای اشخاص حقیقی پایان اسفندماه محسوب میشود، که به این ترتیب اشخاص حقیقی موظفند اظهارنامه عملکرد مالیاتی خود را تا پایان خرداد ماه ارائه دهند.
- اشخاص حقوقی
پایان سال مالی برای اشخاص حقوقی مانند اشخاص حقیقی است، اما اشخاص حقوقی میتوانند اظهارنامه عملکرد مالیاتی خود را تا پایان تیرماه به سازمان امور مالیاتی ارائه دهند.
جایزه و جریمه برای ارائه اظهارنامه عملکرد مالیاتی
توجه داشته باشید که با توجه به ماده ١٩٢ قانون مالیاتهای مستقیم به طور رسمی اعلام کرده است که درصورتی که یک فرد حقیقی یا صاحب یک شغل، اظهارنامه عملکرد مالیاتی خود را در زمان مقرر تحویل دهد مشمول پرداخت ٣٠% مالیات متعلقه، به عنوان جریمه خواهد بود.
این مقدار جریمه برای سایر افراد مشمول برابر با ١٠% مالیات متعلقه میباشد.
همچنین توجه داشته باشید که این جریمه غیرقابل بخشش است.
این جریمه بعد از آخرین اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم در سال ١٣٩۵، طی یک سال برای اشخاص حقیقی و حقوقی در نظر گرفته شد، جالب است که قبل از آن جریمه افراد حقوقی برابر با ۴٠ درصد در نظر گرفته میشد. و باتوجه به اینکه تنظیم اظهارنامه مالیاتی یک امر وقتگیر و به شدت نیازمند دقت بالایی است، افراد درصورت ارائه اظهارنامه عملکرد مالیاتی در زمان مقرر برای سه سال متوالی، در سال سوم معادل ۵ درصد مالیات سه سال گذشته خود را به عنوان آن جایزه دریافت خواهند کرد.
اظهارنامه عملکرد مالیاتی چگونه بررسی میشود؟
زمانی که مودیان مالیاتی اظهارنامههای مالیاتی خود را به سازمان امور مالیاتی تحویل میدهند، ممیزین مالیاتی تا یک سال زمان دارند که این اظهارات را بررسی و مقدار مالیات متعلقه را به مودیان اعلام نمایند. همچنین پس از اعلام مقدار مالیات تعیین شده، مودیان تا ٣ ماه فرصت دارند که مالیات را پرداخت کنند یا اعتراض خود را نسبت به آن اعلام نمایند.
آیا مودیان تنها ملزم به ارسال اظهارنامه عملکرد مالیاتی هستند؟
طبق قوانین موجود در کشور ما افراد علاوهبر اظهارنامه عملکرد مالیاتی ملزم به ارائه اظهارنامههای دیگری هم هستند.
براساس ماده ۵٧ و ٨٠ قانون مالیاتهای مستقیم، کسانی که صاحبان املاک ویژه هستند ملزم به تهیه و ارائه اظهارنامه هستند.
بر اساس ماده ۵٧ قانون مالیاتهای مستقیم افراد حقیقی که در تمام طول سال درآمدی کسب نکرده باشند، باید اظهارنامهای را که به وسیله سازمان امور مالیاتی تهیه شده و در اختیار آنان قرار گرفته را تکمیل و ارائه کنند.
طبق ماده ٨٠ قانون مالیاتهای مستقیم که قوانین واگذاری املاک را بیان میکند، اشخاص تا ٣٠ روز بعد از انجام معاملات فرصت دارند تا فرمهای لازم را تکمیل و به سازمان امور مالیاتی تحویل دهند.
طبق ماده ١١۴و ١١۶ قانون مالیاتهای مستقیم باید شرکتهایی که منحل میشوند اظهارنامه انحلال را به سازمان امور مالیاتی ارائه کنند و همچنین اشخاص حقوقی که شرکت خود را منحل نمودهاند باید تا ۶ ماه پس از انحلال شرکت، اظهارنامه مالیاتی خود را ارائه کنند. طبق ماده ١١۴ قانون مالیاتهای مستقیم اشخاص حقیقی قبل از تصمیم گیری مجمع عمومی و اعلام انحلال شرکت باید اظهارنامه مالیاتی خود را به سازمان امور مالیاتی تحویل دهند.
اگر یک ملک دارای چندین مالک باشد ثبت آن چگونه در اظهارنامه انجام میشود؟
مودیانی که در یک ملک شریک هستند و تمام آنان کسبوکار خود را همان ملک انجام میدهند باید هر کدام جداگانه اقدام به تکمیل اظهارنامه مالیاتی کنند و آدرس همان ملک را در آن وارد کنند، درواقع ثبت یک بار آن آدرس برای تمام مودیان امکانپذیر نیست و هرکدام از آنان به طور جداگانه باید ملک را برای خود در نظر بگیرند و فرض کنند که فقط خودشان در آن ملک فعالیت انجام میدهند.
سخن پایانی
در آخر به این نکته توجه داشته باشید که همانطور که گفته شد، انجام محاسبات برای تنظیم اظهارنامههای مالیاتی یک امر بسیار مهم و اساسی است و باید توسط افراد متخصص انجام شود، اما با این حال شما تا یک ماه پس از ارائه اظهارنامه مالیاتی خود میتوانید خطاهای احتمالی را با ورود به سایت اصلاح نمایید.
اما اگر قبل از اصلاح شما این اشتباهات توسط بازرسین مالیاتی یافت شود، نحوه محاسبه مالیات شما به صورت علیالراس خواهد بود، یعنی بازرسین به صورت حضوری به بنگاه تجاری شما مراجعه و مدارک لازم را بررسی خواهند کرد. بنابراین هنگام تنظیم انواع اظهارنامههای مالیاتی باید به آنها توجه ویژهای داشته باشید.
به پایان مقاله اظهارنامه عملکرد مالیاتی رسیدیم، امیدواریم این مقاله مفید واقع شده باشد.
ممنون از همراهیتان.
مجموعه AccTrain طی سالها تلاش ارايه کننده انواع نرم افزارحسابداری موجود در بازار می باشد،.
مفتخریم پاسخ گوی نیاز شما باشیم .
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مالیات و مباحث مالی با ما همرا باشید.
مباحث مرتبط :
- تجارت چیست؟چه کسانی باید قوانین آن را بدانند؟
- نرخ صفر مالیاتی
- مرور زمان مالیاتی
- قانون مالیات بر ارزش افزوده (بخش اول)
- قانون مالیات بر ارزش افزوده (بخش دوم)
- باب سوم قانون مالیاتهای مستقیم (بخش دوم)
- باب سوم قانون مالیاتهای مستقیم (بخش اول)
- باب اول و دوم قانون مالیاتهای مستقیم
- قوانین حسابداری ، حسابداران بدانند!
- حسابداری مالی
- حسابداری نقدی و تعهدی
- حسابداری آنلاین : نرم افزارهای آنلاین
مرتضی مراد پور
سلام
ببخشید، منظورتون از علی الرس شدن صورت مالی چیه؟
آذر 9, 1399 در 8:41 ب.ظ
مریم چوپانی
کلمه کلیدی علی الرس را در سایت جستجو کنید تا مختوای مرتبط براتون نمایش بده .
آذر 17, 1399 در 2:35 ب.ظ
مینا
ممنون از محتویات مفیدتون ????
آذر 9, 1399 در 8:48 ب.ظ
مریم چوپانی
????????
آذر 17, 1399 در 2:33 ب.ظ